advertentie

Wijbenga over mishandeld meisje: ‘We vrezen dat het niet goed afloopt’

De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga was te gast bij de talkshow Op1 om te praten over het zwaargewonde meisje dat mishandeld werd door haar pleegouders. Hij gaf een zorgelijke update. “Ze is op het randje van de dood geweest. Ze is nog niet bij bewustzijn. We vrezen dat het niet goed afloopt.”

Wijbenga over mishandeld meisje: ‘We vrezen dat het niet goed afloopt’
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 29 mei 2024 23:15

Tegenover Wijbenga zat Telegraaf-verslaggever Gerda Frankenhuis. Zij vertelt hoe schrijnend ze dit geval vindt. “Dit meisje kwam in 2022 in dit pleeggezin en in de zomer van 2022 kwamen de eerste meldingen al. Extra schrijnend is dat het jongere zusje van het meisje ook bij dit pleeggezin woonde. Zij is begin dit jaar door de rechter teruggeplaatst bij de biologische ouders.” Frankenhuis roept op tot een grootschalig onderzoek.

>>   Lees ook: Mishandeld meisje (10) zorgt voor schokgolf door Vlaardingen: 'Een moederhart huilt'

Wie is verantwoordelijk?

Wijbenga wil ook dat deze zaak tot de bodem wordt uitgezocht. “Er is een team van twintig rechercheurs op gezet. Het gaat niet alleen om wat de pleegouders hebben gedaan, het gaat er ook om hoe zij dit hebben kunnen doen en wie hier verantwoordelijk voor is.” Politiechef Frank Paauw zegt dat dit laatste een groot onderdeel is. “Er zijn zoveel partijen betrokken. Het eigenaarschap is het probleem als het misgaat.” De vraag is: wie is verantwoordelijk?

Wijbenga is aangedaan door het voorval. “Het raakt me enorm, want ik ben ook een mens. Kinderen zijn in hun jeugd enorm kwetsbaar. Als je dit hoort zijn er twee emoties: verdriet en boosheid. Ik kijk er naar uit als we de onderste steen boven hebben. Dit moet consequenties hebben. Kinderen in deze positie brengen en niet ingrijpen, dat mag niet onze praktijk zijn.”

Donderdag wordt door de rechter-commissaris bepaald of de pleegouders langer vast blijven zitten, in afwachting van het proces. De Tweede Kamerfractie van de PVV heeft vragen gesteld over deze situatie aan demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid.