advertentie

Wijbenga praat in Tweede Kamer over explosiegolf: ‘Meer weten over doelwit’

De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga heeft in de Tweede Kamer gepleit voor meer middelen om de reeks explosies in de stad tegen te kunnen gaan, zoals die aan het adres van loodgieter Ron van Uffelen. Wijbenga deed dat in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden over aanslagen met explosies.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 13 juni 2024 16:23

Bij het overleg waren ook andere burgemeesters aanwezig, waaronder Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Femke Halsema (Amsterdam). De aanwezige burgemeesters spraken over de explosies die de wijken in hun steden teisteren. Wijbenga noemt in zijn oproep aan de Tweede Kamerleden niet de naam van de Vlaardingse loodgieter, maar spreekt wel over de problemen die hij opmerkt bij het pakken van de mensen achter de explosies.

Wijbenga zegt daarbij dat het belangrijk is dat er meer informatie vrijkomt over de doelwitten van de explosies, zoals Van Uffelen. Dit om de buurt, maar ook een doelwit zelf te kunnen beschermen.  

‘Je kan beter de krant lezen’

“Je wilt ingrijpende maatregelen nemen”, zegt Wijbenga. En dat is lastig, stelt hij, omdat privacy een grote rem is om snel te kunnen handelen. “Ik kan beter de krant lezen dan afwachten wat ik op mijn bureau vind als het gaat om informatie over het doelwit.” 

Wijbenga geeft tijdens het rondetafelgesprek aan meer te willen weten over personen waarbij explosies plaatsvinden, vooral om te kunnen bepalen hoe je met het doelwit van aanslagen om kan gaan. “Voor je beeldvorming, voor je houding en voor je besluiten wil je meer weten.”

Van Uffelen zelf was zeer kritisch op de houding van de burgemeester tijdens het kort geding tussen hem en de gemeente Vlaardingen over de sluiting van zijn woning. “Waarom praten we niet met elkaar? Hij heeft niet één keer met mij gepraat. We moeten samen met de burgemeester hier tegen de bommenleggers zitten”, aldus Van Uffelen.

De burgemeester vindt het nodig om te weten welke bezittingen iemand heeft die geteisterd wordt door explosies. Hij heeft het daarbij onder andere over schulden, belastingen, vastgoed en het verleden van de persoon. “Het doelwit heeft angstaanjagende acties opgeroepen bij derden.” Daarom is het belangrijk meer over de persoon in kwestie te weten, vindt Wijbenga. Deze informatie ligt volgens Wijbenga bij de overheid en die komt niet op tijd bij de gemeenten. “Het duurt soms bureaucratisch lang.”

Geen doelwit, maar slachtoffer

Wijbenga haalt meerdere malen de term doelwit aan, als het gaat over de personen waar explosies voor de deur plaatsvinden. Tijdens het kort geding tussen de gemeente Vlaardingen en Van Uffelen over de sluiting van zijn woning werd de term doelwit ook aangehaald door de advocaat van de loodgieter. Hij vindt het slecht van de burgemeester dat de loodgieter niet wordt gezien als slachtoffer, maar als doelwit. De gemeente wordt daarbij ook ‘koud’ genoemd. In de zaak over de woningsluiting doet de rechter volgende week uitspraak.

‘Sneue jongetjes’

In het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer kwam ook de opsporing van daders ter sprake. Het oppakken van alleen de bommenleggers is niet genoeg, volgens de Vlaardingse burgemeester. “Die daders zijn eigenlijk de soldaten, soms ook echt sneue jongetjes met allerlei beperkingen en problemen. Zij steken het af, maar de kwade genius zit echt ergens anders”, vertelt de burgemeester.

Het gaat volgens Wijbenga op dit moment slecht met het opsporen. “Dit zijn complexe onderzoeken, niet zelden met internationale connecties. Dan praat je echt over zware georganiseerde criminaliteit”, eindigt de Vlaardingse burgemeester zijn betoog. Hij hoopt op minder bureaucratie en meer informatie voor de burgemeesters in Nederland.