advertentie

30 jaar voor 'Lucky' die ex-schoonmoeder doodschoot en ex-partner verwondde

Minh V. die de Dordtse Michel doodschoot en haar dochter ernstig verwondde, moet 30 jaar de cel in. De rechter in Dordrecht zegt dat V.  geen blijk gaf dat hij wroeging heeft van wat hij heeft gedaan op de parkeerplaats van Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht op 21 januari 2023, schrijft Rijnmond. 'Lucky' werd na een klopjacht van vijf weken opgepakt op de Schiedamse Kethelbrug. Eerder vroeg de 51-jarige Rotterdammer zelf om een levenslange gevangenisstraf. Ook justitie eiste levenslang voor moord.

 'Lucky' werd na een klopjacht van vijf weken opgepakt op de Schiedamse Kethelbrug, foto: Twee
'Lucky' werd na een klopjacht van vijf weken opgepakt op de Schiedamse Kethelbrug, foto: Twee
redactie

door redactie

dinsdag 18 juni 2024 13:24

De dood van moeder Michel vindt de rechter geen moord, wel doodslag. De rechter vindt het verwonden van zijn ex-partner Anneke poging moord.

Over het verwonden van Anneke zei de rechter: "Crime passionel op zijn plaats. Er is duidelijk sprake van femicide." Een gevangenisstraf van dertig jaar is de maximale gevangenisstraf. Hij is veroordeeld voor doodslag, poging moord, bedreiging en verboden wapenbezit. Eerder vroeg de 51-jarige Rotterdammer zelf om een levenslange gevangenisstraf. Ook justitie eiste levenslang voor moord. Dat kreeg hij dus niet.

'In haar rug geschoten'

"Verdachte heeft met voorbedachte raad gehandeld toen hij Anneke van haar leven wilde beroven. Er is dus sprake van poging tot moord. Hij kon niet accepteren dat de relatie voorbij was en heeft geprobeerd haar te doden. De verdachte heeft Anneke vastgepakt en van dichtbij in haar rug geschoten. Haar moeder wilde haar dochter beschermen. Hij schoot toen op haar, een dodelijk schot. Daarna schoot hij nog een keer in de rug van Anneke, die op de grond lag."

Vooropgezet vluchtplan

Dat hij een auto klaar heeft staan om weg te kunnen, geeft blijk van een vooropgezet vluchtplan. Toen hij haar nog een keer in haar rug schoot, lag zij stil op haar buik op de grond. Hij maakte een kalme en rustige indruk.

Nabestaanden in de zaal

Zelf is hij niet aanwezig in de rechtszaal als het vonnis wordt uitgesproken. Wel zijn er nabestaanden van Michel die op 66-jarige leeftijd werd doodgeschoten. Ongeveer twintig nabestaanden zitten in de zaal, tijdens de uitspraak verlaat één van de nabestaanden geëmotioneerd de zaal.. De dochter van Michel, Anneke, werd twee keer in haar rug geraakt en kan de rest van haar leven waarschijnlijk niet meer lopen. Ze leeft met veel pijn, werd vorige maand duidelijk tijdens de rechtszaak.

Punt achter relatie

Als de Dordtse Anneke na 13 jaar een punt zet achter hun relatie, kan Minh V dat niet verkroppen. Met een gestolen auto achtervolgt hij de vrouw en haar schoonmoeder naar een winkelcentrum in Zwijndrecht. Als de vrouwen een uur later met hun boodschappen teruglopen naar hun auto, duikt V. op en schiet hij beiden neer. Moeder Michel overlijdt, Anneke raakt zwaargewond, maar overleeft.

'Crime passionel'

Tijdens de inhoudelijke behandeling in mei vroeg Minh V. al direct om een levenslange gevangenisstraf. Zijn advocaat noemde zijn daad een 'crime passionel'. Zelf verklaarde de schutter dat hij doorsloeg toen zijn ex om de politie riep. Dat zou bij hem voor 'kortsluiting' hebben gezorgd. Hij ontkende met kracht dat het ging om moord met voorbedachte rade.

Justitie noemde het schieten juist wel een vooropgezet plan. Volgens de officier van justitie had Minh V. zijn stappen in detail voorbereid. Een uur voor het fatale moment stuurde hij nog zijn ex een appje met de tekst 'An, tot de dood ons scheidt'. De rechter zegt daar vandaag in het vonnis over: "Uit het versturen van het bericht 'An, tot de dood ons scheidt', blijkt dat verdachte op dat moment het besluit al heeft genomen."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.