advertentie

Loodgieter Van Uffelen mag van rechter nog niet naar huis

Loodgieter Ron van Uffelen mag nog niet terug naar huis. Dat heeft de rechter besloten. Van Uffelen had een kort geding aangespannen tegen de gemeente Vlaardingen om wél terug te mogen naar zijn huis. Los van een kleine tussenperiode mag Van Uffelen al sinds december niet in zijn woning in Vlaardingen.

Loodgieter Van Uffelen mag van rechter nog niet naar huis
Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

woensdag 19 juni 2024 11:08

Volgens burgemeester Bert Wijbenga is de veiligheid van de buurt in gevaar als de woning wordt vrijgegeven. Sinds april 2023 hebben er 25 incidenten plaatsgevonden aan het adres van de loodgieter. De explosies (en pogingen tot) waren gericht op zowel zijn woonhuis als andere adressen die gelinkt zijn aan Van Uffelen.

Tijdens de zitting op 6 juni stelde de advocaat van Van Uffelen dat het huis veilig is en het gezin vermoeid raakt door het continu ergens anders verblijven. De advocaat pleitte voor extra beveiliging met een politiepost. “Het welbekende witte huisje voor de deur." De rechter gaf tijdens de zitting al aan hier niet over te kunnen oordelen, omdat dit een bevoegdheid van de politie is.

'Er kunnen slachtoffers vallen'

“De sluiting is noodzakelijk omdat minder ingrijpende maatregelen niet volstaan”, laat de rechtbank in de uitspraak weten. Volgens de rechter is de kans aanwezig dat er nieuwe explosies plaats kunnen gaan vinden. Daarbij wordt het veiligheidsrisico volgens de rechter nog groter als de loodgieter en zijn gezin terugkeren naar huis. “De impact van een aanslag (...) kan juist worden vergroot doordat er slachtoffers kunnen vallen.”

Op X, voorheen Twitter, heeft Van Uffelen via zijn advocaten kort gereageerd op de uitspraak. De loodgieter laat weten 'diep teleurgesteld' te zijn over de uitspraak. Verder roept Van Uffelen - net als tijdens de zitting - justitie en de burgemeester op om met hem in gesprek te gaan.

Los van een korte opening in januari en februari is de woning sinds december gesloten. In maart mochten zijn vrouw en kinderen even terug naar huis. Als het aan de gemeente ligt, blijft de woning dicht tot en met in ieder geval 2 juli.