advertentie

Burgemeester Wijbenga wil nog altijd niet in gesprek met Van Uffelen

De Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen mag niet terug naar zijn woning, zo besliste de rechter woensdag 19 juni. Burgemeester Bert Wijbenga is blij met de uitspraak. “Het is een steuntje in de rug voor de moeilijke beslissingen die ik heb genomen.” Ondanks dat Van Uffelen herhaaldelijk oproept in gesprek te willen met Wijbenga, slaat de burgemeester de uitnodiging nog altijd af.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

woensdag 19 juni 2024 19:16

“Dat is niet gebruikelijk. Een burgemeester moet in zijn agenda ontzettend veel keuzes maken. En hij kan niet met alle onderwerpen zelf de gesprekken en onderhandelingen doen. Dus die heeft daar heel veel ambtenaren voor. En dat is hier ook zo”, legt Wijbenga uit.

Twee keer gesproken met Van Uffelen

“Ik heb twee keer gesproken met de heer Van Uffelen zelf. Eén keer gewoon op straat en één keer hier op mijn kamer met zijn belangenbehartiger. Maar het is echt gebruikelijk dat ambtenaren daar de contacten voor doen.”

Ondanks dat Wijbenga herhaalt dat hij, na de twee eerdere ontmoetingen, niet weer met Van Uffelen zelf in gesprek wil gaan, houdt hij wel de deur op een andere manier open. De advocaat van Van Uffelen, Richard Korver, liet in een reactie op X, voorheen Twitter, weten dat het gezin van Van Uffelen aan de nationale ombudsman heeft gevraagd ‘om een interventie te plegen in de richting van de burgemeester’. Daar is nog geen reactie op, stond in hetzelfde bericht.

Wijbenga geeft in gesprek met Twee aan niet bekend te zijn met het verzoek van de familie Van Uffelen richting de ombudsman. Wel geeft hij aan open te staan voor een gesprek met de ombudsman als daar vanuit de ombudsman om gevraagd wordt. “Als de ombudsman mij daarover wil spreken, dan is mijn deur wijd open.”

Ondanks dat Wijbenga blij is met de uitspraak van de rechter, leeft hij wel mee met het gezin van Van Uffelen. “Ik vind het echt geen vrolijke dag voor het gezin.” Desondanks blijft de woning tot zeker 2 juli gesloten. Of de woning na die datum vrijgegeven wordt, kan Wijbenga niet zeggen. “Ik neem daar nu geen voorschot op.”

‘Hem kapotmaken'

Van Uffelen zelf is teleurgesteld over de uitspraak. Tegenover mediapartner Rijnmond laat hij weten de moed niet op te geven. “Ik blijf vechten tot het eind, tot ik neerval. Ik gooi al mijn geld en energie erin om hem (burgemeester, red.) kapot te maken”, aldus Van Uffelen.

Over Wijbenga heeft Van Uffelen geen goed woord over. "Hij verziekt mij, gebruikt mijn naam en criminaliseert me door heel Vlaardingen. Dit is iemand die naar andere mensen wijst en hen de schuld geeft."