advertentie

Van Uffelen strijdt verder: 'Anders mezelf aangegeven voor vrouw en kinderen'

Het is heel slecht voor zijn familie en alles om hem heen. Dat laat loodgieter Ron van Uffelen uit Vlaardingen weten in een gesprek over het gesloten blijven van zijn huis. De rechter bepaalde op 19 juni in een kort geding tussen Van Uffelen en de gemeente Vlaardingen dat hij nog altijd niet in zijn eigen woning mag.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 20 juni 2024 19:24

De woning is gesloten door de burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga. Dat besluit volgde na een reeks explosies en aanslagpogingen op het woonadres van Van Uffelen. Sinds december is er een aanhoudende reeks aanslagen op locaties waar Van Uffelen mee te maken heeft.

Dat zijn huis aan de Gretha Hofstralaan gesloten zou blijven, had Van Uffelen al verwacht. Het contact met burgemeester Bert Wijbenga zit hem echter wel dwars. “De burgemeester liegt en komt zijn afspraken niet na. Hij liegt over hotels waar ik dronken ben weggegaan en over het praten met de Nationale Ombudsman, wat hij niet wil doen.”

‘Anders trek ik het niet’

Ondanks de onrust in zijn leven zegt Van Uffelen elke dag gewoon nog naar zijn werk te gaan. “Ik heb er nog wel een dagtaak bij aan media-ellende en met het verhuizen, panden, dingen. Daarnaast ben ik aan het werk; mijn werk houdt mij wakker. Zonder werk trek ik het niet.”

“De mensen hier kennen mij. Ik ben geen lieverdje, maar ik ben geen crimineel. Ik heb geen strafblad”, legt de loodgieter uit voor één van zijn panden in Vlaardingen. In de wijk maakt hij meerdere korte praatjes met bewoners uit de buurt. “Gelukkig staat meer dan tachtig procent aan mijn kant.”

In gesprek

Van Uffelen wil in gesprek met de burgemeester over de situatie. Wijbenga liet eerder aan Twee weten dat dit niet ‘gebruikelijk’ is en dat hij hier ambtenaren voor heeft. “Een burgemeester moet in een agenda ontzettend veel keuzes maken en kan niet met alle onderwerpen zelf de gesprekken doen”, legde Wijbenga uit. Van Uffelen denkt dat de burgemeester dit doet, omdat hij dan iemand anders de schuld kan geven als er iets mis gaat.

‘Kapotmaken’

Van Uffelen vertelde na de uitspraak aan Rijnmond dat hij de burgemeester kapot wilde maken. “Ik heb dat inderdaad gezegd. Ik was kwaad, maar hij heeft mij al kapotgemaakt. Hij heeft dit met meer dan vijftig procent, door alle media aandacht, verergerd. Hem kapotmaken wil ik niet, maar hij moet wel zijn werk doen of ander werk gaan zoeken.”

Op 2 juli gaat de woning van Van Uffelen open, tenzij de burgemeester over een paar weken besluit de woning langer gesloten te houden. Als dat gebeurt gaat Van Uffelen opnieuw naar de rechter. “Ja, vol gas”, is zijn antwoord. “Ik heb gelijk. Als ik geen gelijk had gehad, dan had ik mijzelf aangegeven voor mijn vrouw en kinderen.”