advertentie
  • sport en bewegen
  • politiek
  • Vlaardingen

Wethouder wil tennisverenigingen niet compenseren, raad kan anders besluiten

De Vlaardingse tennisverenigingen VLTC en TV Holy maken zich zorgen over de overdrachtsbelasting die zij moeten betalen. Ze trekken aan de bel bij de gemeenteraad voor compensatie. Maar de wethouder raadt dit af. “Dan kan het nog heel veel duurder worden dan nu besproken.”

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

vrijdag 21 juni 2024 15:04

Na vijftig jaar lopen de erfpachtcontracten van de tennisverenigingen af. In de nieuwe contracten gaat de erfpacht flink omhoog. Maar het grootste probleem wat de verenigingen hebben is de overdrachtsbelasting. Van tevoren is door de gemeente niet duidelijk gecommuniceerd hoe hoog dit bedrag zou zijn. De uiteindelijke 20.000 euro (voor TV Holy) en 12.000 euro (voor VLTC) zijn flink hoger dan gedacht. "Al het geld dat wij sparen is om de banen te vernieuwen, niet om twintigduizend euro aan overdrachtsbelasting te betalen", zei Carly Gorter, secretaris van TV Holy, eerder bij Twee.

“Het stond er wel, maar niet duidelijk genoeg”, aldus Koen Kegel, wethouder Grondzaken, die terugkijkt op de gang van zaken. “De landelijke overheid heeft de overdrachtsbelasting bepaald. We hebben hier als gemeente geen keuze in.” Kegel is de verenigingen al tegemoet gekomen door te rekenen op basis van het oude erfpachtbeleid. “Dat scheelt bij de tennisverenigingen in totaal al bijna een half miljoen euro.”

‘Gek om uitzondering te maken’

Toch lijkt de gemeenteraad iets te willen doen om de tennisverenigingen te helpen. “Het is een eenmalige subsidie, volgens mij valt dat wel te regelen”, aldus raadslid Stefanie Solleveld van Fractie Solleveld. De wethouder raadt dit echter af. “In Vlaardingen zijn 10.000 erfpachters. Het zou gek zijn om hier een uitzondering te maken, anders heb ik al die andere bewoners aan mijn tafel. En komen zij bij mij vragen waarom zij de overdrachtsbelasting wél moeten betalen.”

Solleveld denkt dat dit wel mee zal vallen, omdat dit een heel specifiek geval is. “Er zijn vijf sportverenigingen die erfpacht betalen. Zij hebben geen winstoogmerk. Volgens mij is er een beperkt gevolg. Bovendien is de erfpacht van de andere drie verenigingen, de Jeu de Boules, het zwembad en Die Flardingha Ruiters, pas over 25 jaar aan de beurt.”

De wethouder heeft de gemeenteraad tot het einde van het jaar gegeven om te beslissen of zij de tennisverenigingen willen compenseren. Tot die tijd zal de gemeente wachten met het afsluiten van een nieuwe erfpachtovereenkomst.