advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Twee partijen aan de slag met fietspaden, vergroening en brug in Rivierzone

De Vlaardingse Rivierzone wacht niet alleen de bouw van duizenden woningen, ook de buitenruimte krijgt een flink make-over. Het samenwerkingsverband LOLA Landscape Architects en Gebiedsmanagers is geselecteerd voor de herinrichting. De twee gaan aan de slag met onder andere wegen, voetpaden, een brug over de Buitenhaven en de vergroening van het gebied.

foto: gemeente Vlaardingen
foto: gemeente Vlaardingen
redactie

door redactie

maandag 01 juli 2024 13:12

“De keuze is gevallen op hun visie en plan van aanpak voor een samenhangend gebied dat een aantrekkelijk leef-en verblijfsklimaat oplevert”, aldus de gemeente. De partijen gaan verzinnen hoe het gebied er in de toekomst uit zal komen te zien. Hierbij ligt volgens de gemeente de nadruk op het verbinden van het centrum met de rivier, maar ook op hoe de verschillende bouwprojecten toch samenhang krijgen. De twee partijen gaan nu aan de slag met een schetsontwerp.

De beide partijen gaan aan de slag met onder andere de uitdagingen van het veranderende klimaat in het gebied – zoals waterberging, het voorkomen van hittestress en het vergroenen van het gebied. Daarnaast worden er veilige en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes gerealiseerd. “Onze ambitie is om van de Rivierzone echt een bestemming te maken voor Vlaardingen, een plek waar je wilt zijn”, aldus Mark Spaan, projectleider bij LOLA Landscape Architects.

Brug over de haven

De hoogwateroplossing in het gebied wordt door een andere partij, Walhout Civil, gerealiseerd. Wel zijn LOLA en Gebiedsmanagers verantwoordelijk voor de brug die over de Buitenhaven komt en de Oost- en Westhavenkade zal verbinden ter hoogte van de Waterleidingstraat. De keersluis zal aan het begin van de haven komen, net voorbij de Lichtbaak Van Speyk.

In de Rivierzone worden tussen de 2450 en 3100 woningen gebouwd in de komende jaren. Het gaat onder andere om het Museumkwartier, de Koningin Wilhelminahaven, het Eiland van Speyk en het voormalige Unileverterrein (District U).  In het Museumkwartier is de bouw inmiddels van start. Ten zuiden van het spoor moet de bouw in de loop van 2025 beginnen.