advertentie
  • sport en bewegen
  • politiek
  • Schiedam

Sportschool moet weg: 'weggepest' van sportpark na klachten over honkballen van 200 km/u

De Schiedamse sportschool Beyond Fighting, onder leiding van trainer Diredj Baldew, moet per 1 oktober het complex van sportpark Willem-Alexander verlaten. Volgens Baldew komt dit omdat hij te vaak heeft geklaagd over de slechte omstandigheden van het pand. De nieuwe beheerder, Sportbedrijf Schiedam, wil hier niet inhoudelijk op reageren.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 20 augustus 2024 18:38

De kwestie speelt al enkele jaren. "We hebben herhaaldelijk aangegeven dat de temperaturen niet in orde zijn. In de winter is het te koud en in de zomer te warm. Er is geen ontruimingsplan, laat staan nooduitgangen”, zegt een bezorgde Baldew. Bovendien is de brandveiligheid volgens hem niet op orde.

Baldew heeft meerdere keren video's gemaakt van de situatie, die hij naar de beheerder stuurde, maar zonder resultaat. Hij geeft aan dat zelfs beelden van honkballen die met 200 km/u richting zijn leerlingen vliegen, niet voldoende waren om actie te ondernemen. Opvallend is dat er gaten in het beschermingsnet zitten, waarvan sommige slechts provisorisch zijn gerepareerd met tie-wraps. "Dit soort zaken zijn niet alleen vervelend, maar we krijgen hierdoor ook problemen met de verzekeringen”.

1 oktober

De situatie frustreert Baldew steeds meer. "Er gebeurt helemaal niets." In plaats van een reactie op zijn klachten over het pand, ontving hij een onverwachte brief: "Per 1 oktober moeten wij deze locatie verlaten.”

Baldew was echter niet volledig verrast door deze mededeling, omdat het sportpark al enige tijd kampt met verzakkingen. Toch is dat niet zijn grootste zorg. Wat hem dwarszit, is dat hij volgens zijn huurcontract moet vertrekken zodra de werkzaamheden beginnen.

"Met de vorige partij, de Stichting Sportparkbeheer, hebben wij afgesproken dat zij de overeenkomst tijdens de werkzaamheden mochten beëindigen, maar dat wij daarna als eerste weer mochten huren.” Tot nu toe heeft Baldew echter alleen een opzegging ontvangen.

Monddood

Het beheer van het sportpark is inmiddels overgedragen aan Sportbedrijf Schiedam. Volgens Baldew ontving hij van de nieuwe beheerder een conceptcontract "waarin de meest bizarre dingen stonden." Hij legt uit dat ze van de vorige eigenaar een korting op de ruimte kregen vanwege de geluidsoverlast in het pand. "De nieuwe beheerder zegt: die korting haal ik eruit, want daar ben ik het niet mee eens”, aldus Baldew.

De lijst met nieuwe voorwaarden houdt daar niet op. "In de nieuwe overeenkomst stond dat wij geen gebruik meer mochten maken van de kleedkamers. Bovendien moesten we schriftelijk bevestigen dat we wisten dat er geen luchtcirculatie was. Daar ga ik niet mee akkoord”, zegt Baldew. "Het moet hier veilig zijn, en ik weet zeker dat als de arbeidsinspectie hier binnenkomt, ze alles sluiten. Dit is een manier om ons monddood te maken.”

Reacties

Een woordvoerder van de Nederlandse Arbeidsinspectie laat weten dat bedrijven zich aan de arbeidsomstandighedenwet moeten houden en dat elk bedrijf de risico's moet inventariseren en wegnemen. Als dit onvoldoende gebeurt, kan er een inspectie plaatsvinden en kan het pand worden gesloten.

Sportbedrijf Schiedam heeft in een schriftelijke reactie laten weten niet inhoudelijk te willen reageren op het verhaal van Beyond Fighting. Het bedrijf geeft aan de kwestie niet via de media te willen bespreken.

Baldew verwacht op korte termijn geen veranderingen. "Iedereen wijst naar elkaar: de gemeente, de stichting, het Sportbedrijf… Zo blijft het maar doorgaan.”