advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Coen Groenewegen voetbalde jarenlang met Hans Eijkenbroek: ‘Beer van een vent’

Afgelopen zaterdag, 17 augustus, overleed op 84-jarige leeftijd Hans Eijkenbroek, een van de legendarische namen binnen voetbalclub Sparta Rotterdam. De verdediger speelde ook vijf seizoenen voor Hermes DVS, samen met zijn vriend Coen Groenewegen, die zeer onder de indruk was van Eijkenbroek. "Een beer van een vent”,  aldus Groenewegen.

Sven Bravenboer

door Sven Bravenboer

woensdag 21 augustus 2024 15:46

Ondanks dat Eijkenbroek uit een grote SVV-familie kwam, besloot hij in 1952 toch te gaan voetballen in de jeugd bij Hermes DVS. "Zijn opa was een SVV’er, maar zijn vader had meer met Hermes DVS. Gelukkig koos Hans voor Hermes, dus wij waren blij dat hij bij ons kwam spelen”, vertelt Groenewegen.

Volgens oud-medespeler Groenewegen liet Hans de kaas niet van zijn brood eten. "Ik heb genoeg tegenstanders door Hans zien vallen. Wanneer ik onderuit werd gehaald, kwam Hans altijd naar me toe en zei: ‘Komt goed, Coen, ik pak hem zo wel’. Nou, dat vergeet ik nooit meer”, aldus Groenewegen. 

Samen met Cruijff

Na vijf jaar samen te hebben gespeeld met Eijkenbroek, moest Groenewegen afscheid van hem nemen. In 1963 maakte Hans Eijkenbroek de overstap naar Sparta Rotterdam. "Dat deed me wel pijn, maar ik gunde het hem wel hoor”, geeft Groenewegen toe. Eijkenbroek speelde zelfs een aantal interlands voor het Nederlands elftal, waar hij onder andere samenspeelde met Johan Cruijff. "Die wedstrijd op Wembley vergeet ik nooit; Hans speelde toen zo goed”, vertelt Groenewegen trots.