advertentie
  • kunst en cultuur
  • Vlaardingen

Jan de Ligt: foutloze saxofonist met onaantastbare glimlach

Veel bekenden van Jan de Ligt reageren geschokt op het overlijden van de Vlaardingse saxofonist. Hij was geliefd bij collega’s en publiek. Drummer Max Mollinger speelde jaren met hem samen. “Hij kon een hele smerige toon op de sax hebben. En hij was altijd op tijd: geen gelul en een grote glimlach.” Jan de Ligt overleed zaterdag op 69-jarige leeftijd.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

maandag 02 september 2024 18:43

De Ligt speelde in bands als Normaal, Exile en I’ve Got the Bullets. Ook speelde hij geregeld met Gruppo Sportivo, de band van Mollinger. “Hij heeft als gastsaxofonist op de plaat ‘Copy Copy’ gespeeld. En bij onze laatste tour is hij ingevallen. Dat deed hij perfect. We hadden nog een repetitie gedaan maar dat was helemaal niet nodig”, lacht Mollinger.

‘Vlaardingse Herman Brood’

Uit verschillende hoeken komen reacties. “Ik heb hem vorige week nog gesproken, toen was alles nog goed. Het is zo snel gegaan. Ik ga hem enorm missen”, schrijft Harold van Dorth, waarmee Jan sinds midden jaren negentig speelde in Fat Harry.

Ook Marco Bosman, van de Vlaardingse feestband De Vaart, is geschokt. Hij herinnert zich de ontmoeting met Jan in de kroeg. Het resulteerde in een gezamenlijk optreden. Bosman vertelt dat de relatie warm moest worden gehouden met koud bier en verse haring. “Jan is voor ons de Vlaardingse Herman Brood, maar dan clean.”

Ook Bennie Jolink, zanger van de band Normaal, reageert betreurd op het overlijden van Jan. Tussen 2003 en het einde van de band in 2015 was Jan de saxofonist. “Bij ons moet iedereen een bijnaam hebben. In het geval van Jan de Ligt werd dat al snel ‘Jan Solo’, om voor de hand liggende reden. Vanavond ga ik zeker eentje drinken op onze saxofonist. Rust zacht Jan.”