advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak
  • dossier pleegmeisje

Bebloede tie-wraps en stroomdraden: pleegouders voor het eerst voor de rechter

De verhalen die naar buiten waren gekomen zijn gruwelijk, maar in de rechtszaal komen nieuwe details naar buiten over wat Daisy W. en John van den B. het Vlaardingse pleegmeisje zouden hebben aangedaan. Op 5 september werd de zaak voor het eerst voor de rechter behandeld.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 05 september 2024 11:43

Voorafgaand aan de zaak zit de rechtszaal stampvol, maar is het toch muisstil. Iedere aanwezige is zich bewust van de ernst van de zaak. Gedurende de zaak wordt het nog stiller, omdat de benoemde feiten door het Openbaar Ministerie (OM) zeer heftig zijn. De officier van justitie (OvJ) laat weten dat het pleegmeisje sinds 23 juni bij bewustzijn is, maar dat zij niet zelf kan zitten, lopen, staan of praten. Ze zal de rest van haar leven afhankelijk zijn van intensieve zorg.

Het dossier over wat de pleegouders met het mishandelde meisje zouden hebben gedaan telt 1.309 pagina’s en is nog niet afgerond. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar eventuele mishandeling van twee andere pleegkinderen in het gezin én het biologische kind van de twee verdachten. Volgens het OM wordt dit gedaan omdat de pleegouders dusdanig heftige dingen zouden hebben gedaan, terwijl er nog meer kinderen in het huis aanwezig waren. Daarom wil het OM onderzoeken of de andere kinderen ook mishandeld zouden zijn.

Beide pleegouders hebben een eigen advocaat in de armen genomen, zelf zijn ze niet aanwezig in de rechtbank. De vertegenwoordigers van het pleegmeisje en de biologische moeder zijn er wel.

Bebloede tie-wraps

De OvJ stelt dat er uitvoerig onderzoek is gedaan en dat een deel van het onderzoek nog bezig is. Er zijn doorzoekingen geweest in de woning, in het bedrijfspand en in voertuigen van de pleegouders. Hier zijn meerdere goederen in beslag genomen zoals elektriciteitsdraad, een schokhalsband en tie-wraps. Op de tie-wraps is bloed en DNA van het pleegmeisje aangetroffen. Daarnaast zijn camera’s, telefoons en laptops onderzocht.

De pleegouders zouden zelf ook goederen hebben gedumpt op 21 mei, de dag nadat het pleegmeisje in het ziekenhuis werd opgenomen. Het zou gaan om tie-wraps, een lekbak, luiers en kleding. Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat de verdachten sporen zouden willen wegmaken.

Meisje woog 20 kilo

Op 21 mei is het meisje door de pleegouders naar het ziekenhuis gebracht. Toen woog zij 20 kilo, terwijl ze 1,34 meter lang is. Het OM verdenkt de pleegouders onder andere van poging tot doodslag. Het pleegmeisje zou op 20 of 21 mei van de trap te zijn geduwd. Volgens de pleegouders zou ze zelf van de trap zijn gesprongen of gevallen. Ook zou het meisje, volgens de pleegouders, de weken ervoor zichzelf hebben verwond.

In het ziekenhuis werden vele verwondingen bij het meisje aangetroffen. Volgens het OM kan het meisje dit in theorie bij zichzelf hebben aangedaan. “Maar het is 100 tot 10.000 maal waarschijnlijker dat dit haar door iemand anders is aangedaan”, stelt het OM na bevindingen van meerdere artsen. Het letsel komt volgens het OM van de pleegouders, die het meisje gedurende langere tijd mishandeld zouden hebben, gevangen hebben genomen en hebben verwaarloosd.

Volgens de OvJ zou dit van 1 december 2023 tot en met 21 mei 2024 hebben plaatsgevonden. Ze zou onder andere zijn vastgebonden. Eerst met handboeien aan speeltoestellen, uiteindelijk vastgeketend aan een kooi. Hier zijn ook foto’s van aangetroffen. Deze kooi zou ook onder stroom staan. John, de pleegvader, zou hier praktische uitvoering aan hebben geven.

Eén schrijnend detail komt van een ander kind dat in het huis woonde. Terwijl een vriendinnetje kwam logeren zat het pleegmeisje vast in een kooi, die onder stroom stond. Het pleegmeisje vroeg om water, maar de pleegouders verboden de andere kinderen in de kamer te komen waar de kooi stond. Als het pleegmeisje niet werd opgesloten in een kooi, werd ze in haar kamer gezet en werd de deurklink eruit getrokken.

‘Ze is jouw straf’

Het pleegmeisje moest klusjes doen. Eén moment moest ze vier vuilniszakken wegbrengen en liet er één staan. Toen kreeg ze, volgens een buurtbewoner die het meisje wilde helpen, ‘een kets voor haar hersens’. Ook werd het meisje zwaar ondervoed. In appcontact vraagt Daisy aan John: ‘Moet je haar niet laten eten of drinken?’ John reageert: ‘Ze is jouw straf, ik doe niets meer voor haar.’ Soms zou het meisje alleen maar droge koude rijst te eten krijgen. Volgens de pleegouders ‘zou ze niet willen eten’, maar daar is nooit hulp voor gezocht.

Op 24 april 2024 zou het meisje voor het laatst buiten zijn geweest voor die bewuste 21 mei. Op camerabeelden is te zien dat ze toen in de tuin was en dat ze er in haar gezicht erg slecht uitziet. Ook zou ze wel eens uren alleen thuis achtergelaten zijn. Op 25 april werd ze 14 uur alleen achtergelaten.

Na al deze feiten te hebben benoemd concludeert de OvJ dat deze zaak uniek is in zijn grootte. “De rechtsorde is geschokt. Deze zaak heeft grote indruk gemaakt. De publieke belangstelling hiervoor is tekenend.”

Het vervolg

De volgende pro-formazitting zal op 25 november plaatsvinden, minimaal tot dan blijven de pleegouders vastzitten. De inhoudelijke behandeling zal waarschijnlijk nog lang op zich laten wachten. Er zal onder andere onderzoek worden gedaan naar de geestelijke gesteldheid van de pleegouders in het Pieter Baancentrum. Door onder andere een wachtlijst van 28 weken zal dat onderzoek waarschijnlijk pas in juni 2025 afgerond zijn.