advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam

Schiedammer die fietser meesleurde over Nieuwe Damlaan heeft ‘alle kans op overleving tenietgedaan’

De 20-jarige Schiedammer Imrane S. staat op 5 september voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 1 op 2 juni een 48-jarige fietser te hebben doodgereden op de Nieuwe Damlaan in Schiedam. De zaak werd niet inhoudelijk behandeld, maar draaide wel om de belangrijke vraag: reed hij de man opzettelijk dood, of was het een noodlottig ongeval?  

Foto: Flashphoto
Foto: Flashphoto
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 05 september 2024 15:51

Ter hoogte van de tramhalte aan de Nieuwe Damlaan in Schiedam ligt een fiets met een verbogen wiel. Driehonderdvijftig meter verderop bij de Sporthalstraat wordt een zwaargewonde man aangetroffen. Hij is meegesleurd onder een auto. Er wordt nog gereanimeerd, maar zonder succes. De man overlijdt ter plekke.

De auto waarmee de man is aangereden wordt al snel na het incident teruggevonden aan de Hargsingel in Schiedam Noord. De verdachte is alleen nergens te bekennen. Twee dagen later meldt Imrane S. zich uit eigen beweging bij de politie.

auto.jpg

Foto: Flashphoto
De auto waarmee de 48-jarige man werd doodgereden.

Opscheppen over wat hij heeft gedaan

Volgens de officier van justitie (OvJ) heeft S. de man opzettelijk aangereden en is hij ook met opzet doorgereden na het ongeval. “Hij verklaarde: ‘Toen ik uit de bocht kwam zag ik de man. Ik was te laat. Als ik naar links of rechts had gestuurd had ik het misschien zelf niet overleefd”,aldus de OvJ.  Uit een reclasseringsrapport zou blijken dat Imrane S. geen berouw toont voor wat hij heeft gedaan. Hij zou in detentie in geuren en kleuren vertellen wat er is gebeurd en er zelfs over hebben opgeschept. 

De advocaat van de 20-jarige ziet dit anders en hoopt dat zijn cliënt berecht wordt volgens het jeugdrecht. “Ik zie een jongen die stoer doet.” S. zegt zelf dat hij niet wist hoe zich te gedragen bij de reclassering. “Alles wat er gebeurde was nieuw. Ik was de hoop verloren en ik wist niet wat me tegemoet zou komen.” 

De advocaat wil dat de Schiedammer gaat praten met een psycholoog om erachter te komen wat er in het hoofd van hem omgaat. “Ik ben ervan overtuigd dat er hele andere resultaten bij de psycholoog uitkomen dan bij de reclassering. Dat zijn verkeerde conclusies uit het schild dat hij optrekt om zich te beschermen. Het doel is dat hij niet in herhaling gaat vallen. Hij heeft gehandeld als kip zonder kop, en als hij naar buiten komt zal dit weer zo zijn denk ik”, pleit de advocaat. Op de vraag of de 20-jarige Schiedammer serieus in gesprek wil gaan met de psycholoog volgt een volmondige ‘ja’. 

‘Elke kans op overleving tenietgedaan’ 

Ook wordt er gesproken over de opzettelijkheid bij de aanrijding. Volgens de advocaat van S. is het ongeluk niet opzettelijk gebeurd. “Hij heeft onaanvaardbare risico’s genomen”, vertelt de advocaat van de 20-jarige Schiedammer in de rechtbank. Toch is hij het niet eens met dat de aanrijding opzettelijk was. “Het was rustig op de weg en het was nacht. Hij heeft zich op geen enkel moment bedacht dat er een ongeluk kon gebeuren.” Ook zegt de advocaat dat er uit onderzoek blijkt dat er door de verdachte nog geremd is net voor de aanrijding.

fotman.jpg

Foto: Flashphoto
De hulpdiensten reanimeren de man na het ongeluk.

 

De officier van justitie ziet het anders en vindt dat de 20-jarige Schiedammer wel verantwoordelijk is. “De verdachte heeft zonder rijbewijs tachtig tot negentig kilometer per uur gereden op een 50-kilometerweg. De verdachte is doorgereden zonder zich te bekommeren om het slachtoffer. Elke kans op overleving is tenietgedaan door de overrijding.”

De rechter besluit de wens om met een psycholoog te praten in te willigen. Imrane S. blijft wel vastzitten in afwachting op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Op 2 december is er weer een niet inhoudelijke zitting. Wanneer de zaak wel inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. Ondertussen doet het OM nog onderzoek naar een bijrijder die tijdens het ongeluk naast S. heeft gezeten. Wie dit is, is ook nog niet duidelijk.