advertentie
  • natuur
  • Schiedam

Kuddehouder Adrianushoeve Vockestaert haalt opgelucht adem: ‘slechts 12 schapen dood’

Het blauwtongvirus brak een maand geleden in heel Nederland uit. Ook de schapen van de Adrianushoeve Vockestaert in Schiedam werden zwaar getroffen. Maar dankzij een inenting en de inspanningen van kuddehouder Frank Hoogendoorn hebben de meeste schapen het overleefd.

Kuddehouder Adrianushoeve Vockestaert haalt opgelucht adem: ‘slechts 12 schapen dood’
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

donderdag 05 september 2024 16:50

Blauwtongvirus is een ziekte die vooral herkauwers zoals schapen, runderen en geiten treft. Door de hoge temperaturen komt de ziekte steeds vaker voor. Het virus wordt overgedragen door kleine muggen, ook wel knutten genoemd, en veroorzaakt symptomen zoals koorts, zwelling van de tong en slijmvliezen, ontsteking van de poten en kan soms dodelijk zijn. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen.

Vorig jaar was de situatie veel ernstiger, toen overleefden vier op de vijf schapen de ziekte niet. Dit jaar verloor Hoogendoorn slechts 12 van zijn 130 schapen aan het virus. Hij is dan ook opgelucht: "Ik was bang dat mijn kudde ook dit jaar zou bezwijken, maar dankzij een speciale inenting tegen het virus, is dat niet gebeurd."

Toch benadrukt de kuddehouder dat een inenting alleen niet voldoende is. "Je moet de dieren goed in de gaten houden. Let op hun voeding, hoe ze erbij lopen en blijf ze goed monitoren”, zegt hij. Op dit moment heeft hij de meeste schapen uit de ziekenboeg kunnen halen, maar hij vreest dat het virus opnieuw de kop op kan steken. “Hoewel de schapen er nu beter aan toe zijn, hebben ze tijd nodig om aan te sterken”, aldus Hoogendoorn.