advertentie
  • sport en bewegen
  • Schiedam

Sportschooleigenaar gooit handdoek in de ring: “Droom is nachtmerrie geworden”

Diredj Baldew, eigenaar van de Schiedamse sportschool Beyond Fighting, legt de strijdbijl neer na jarenlang te hebben gevochten voor betere faciliteiten bij Sportpark Willem-Alexander. De sportschool sluit op 1 oktober. Daarmee staan 125 leerlingen op straat. Ondanks meerdere pogingen van Baldew om het gesprek aan te gaan, hebben de gemeente Schiedam en het Sportbedrijf Schiedam nooit inhoudelijk willen reageren op de problemen waar Baldew tegenaan liep.

Sportschooleigenaar gooit handdoek in de ring: “Droom is nachtmerrie geworden”
Foto: Twee
Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 10 september 2024 13:08

Baldew, eigenaar van de sportschool, zegt mentaal en fysiek uitgeput te zijn na een jarenlange inspanning om de veiligheid en faciliteiten van zijn sportschool op Sportpark Willem-Alexander te verbeteren. Zijn vragen over het ontbreken van een ontruimingsplan, nooduitgangen en de mogelijk om de temperatuur aan te passen hebben in zijn ogen onbedoeld geleid tot de opzegging van zijn contract per 1 oktober. Baldew stuurde meermaals e-mails en video's naar de beheerder van het sportpark.

Volgens de oorspronkelijke huurovereenkomst, die liep van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022, zou na een positieve evaluatie de huurovereenkomst verlengd worden tot aan de renovatie van de sportluifel. Daarbij zou een opzegtermijn van drie maanden gelden. Na de renovatie was de intentie van de partijen de overeenkomst voor een aansluitende periode van vijf jaar door te zetten.

Baldew vermoedt echter dat er een dossier tegen hem is opgebouwd om hem als lastige huurder te labelen. In zijn ogen heeft dat geresulteerd in een nieuw contract dat het onmogelijk maakt om terug te keren na afloop van de renovatie. Ook kreeg hij te maken met een huurverhoging die 44,7 procent hoger lag dan de oorspronkelijke huur. Volgens Baldew is hieraan geen duidelijk reden verbonden. De sportschooleigenaar ging niet in de afspraken mee en vroeg bij Sportbedrijf Schiedam om uitleg.

Het gevolg was dat hij er per email van op de hoogte werd gesteld dat zijn contract per 1 oktober zou aflopen. Daarop zocht hij de publiciteit op. Het is namelijk niet duidelijk of zijn vertrek gerelateerd is aan de geplande werkzaamheden aan de sportluifel of iets anders. Twee heeft meermaals getracht om wederhoor bij de betreffende partijen te verkrijgen.

Sportbedrijf geeft geen reactie

De gemeente Schiedam geeft aan dat de communicatie via het Sportbedrijf gevoerd zal moeten worden. Het Sportbedrijf geeft aan de kwestie niet via de media te willen bespreken. Ook over de werkzaamheden kan het Sportbedrijf weinig kwijt. Over de afwikkeling van de werkzaamheden is een geheime vaststellingsovereenkomst getekend tussen de gemeente Schiedam, Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie A4all. Het enige dat bekend is, is dat de werkzaamheden mogelijk in 2026 zullen zijn afgerond.

Anders dan het AD Rotterdams Dagblad dinsdagochtend meldde, worden er volgens Margreet Drijvers, directeur van het Sportbrijf, geen gesprekken gevoerd met eventuele nieuwe huurders. "Eerst zal de renovatie worden uitgevoerd", aldus Drijvers.

'Als je spreekt, word je mogelijk verwijderd' - Diredj Baldew

In een laatste poging om de sportschool op de huidige locatie te behouden, startte Baldew een petitie. Maar zijn petitie had onvoldoende effect. Baldew: "Het voelde niet als werk, het was mijn droom, maar mijn droom is een nachtmerrie geworden. Ze hebben geprobeerd me het zwijgen op te leggen en ik denk dat dit een waarschuwing moet zijn voor anderen. Als je spreekt, word je mogelijk verwijderd."

Terwijl hij zijn spullen inpakt en zich voorbereidt op zijn laatste lessen, ziet Baldew af van het opzetten van een nieuwe sportschool. "Het is heel moeilijk om in deze tijd een nieuwe en vooral betaalbare locatie te vinden. Daarom keer ik terug naar mijn vorige beroep." Na 1 oktober zal hij zijn carrière als rijinstructeur hervatten. “Het is allemaal een manier geweest om mij monddood te maken”, besluit Baldew.

20240819_beyondfighting.00_00_17_23.Still007.jpg
Foto: Twee