advertentie
  • kunst en cultuur
  • Schiedam
  • politiek

Theater aan de Schie teleurgesteld over afwijzing aparte ingang: 'Niet betrokken'

Het Theater aan de Schie wil een eigen ingang aan de Broersvest in Schiedam. Dat blijkt uit een brief van het theater. Het is een reactie op het verwerpen van de plannen voor een nieuwe entree door de gemeente Schiedam. “Een nieuwe entree is voor de toekomst van het theater noodzakelijk, maar ook een belangrijke meerwaarde voor Schiedam.”

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 13 september 2024 18:00

Op dit moment deelt het Theater aan de Schie nog een ingang met de gemeente Schiedam en het gemeentearchief. Daardoor is vanaf het Stadserf in Schiedam niet duidelijk te zien dat het theater in het gebouw zit. Het theater wil zichtbaarheid.

Midden juli bracht de gemeente Schiedam naar buiten dat de bouw van een nieuwe ingang niet door kan gaan. De investeringskosten zouden dermate hoog zijn dat de jaarlijkse huurkosten zouden stijgen met 150 procent. Volgens de gemeente Schiedam is de verbouwing enkel ‘cosmetisch’ en zou daardoor niet zorgen voor meer stoelen die verkocht kunnen worden. Deze kosten zouden volgens de gemeente niet kunnen worden terugverdiend met inkomsten uit de horeca.

Het kan goedkoper

De verbouwing van het theater zou rond de 4,3 miljoen euro moeten kosten. Maar volgens het Theater aan de Schie hoeft de verbouwing helemaal niet zoveel geld te kosten. “Uit onze eigen berekeningen blijkt dat de werkelijke kosten veel lager liggen. De financiële en inhoudelijke voordelen van de nieuwe entree zijn zowel voor het theater als voor de stad Schiedam groot.”

Een eigen ingang moet er volgens het theater voor zorgen dat de drempel lager wordt om naar het theater te komen. Ook zouden er meer huurders mee aangetrokken kunnen worden en dat is nodig, vindt het theater. “We hebben de gemeentelijke opdracht om ieder seizoen minimaal 1,6 miljoen euro uit eigen activiteiten te genereren en daar hebben we een goed functionerend en compleet theater voor nodig.”

‘We zijn niet betrokken geweest’

In de brief wordt duidelijk dat het theater teleurgesteld is in het contact met de gemeente over hun besluit. “De gekozen boodschap vanuit de gemeente in de media heeft de geloofwaardigheid van onze organisatie geschaad. Dat is iets dat voorkomen had kunnen worden met beter overleg en open dialoog.”

Toch zegt het theater positief gestemd te blijven. Ze willen hun eigen plan presenteren en dit samen met de gemeente verder vormgeven. “We hebben plannen voor laagdrempelige evenementen, een respectvolle inrichting van de historische locatie van de burcht, meer groen en nieuwe horecagelegenheden.”

Op 1 oktober gaat de gemeenteraad in gesprek over de reden waarom de gemeente Schiedam van de plannen voor een nieuwe ingang van het theater heeft afgezien.