advertentie
  • rechtspraak
  • Schiedam

18-jarige Da S. vrijgesproken van overval juwelier, maar moet toch de cel in

De 18-jarige Da S. is vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval op een juwelier aan de Hoogstraat in Schiedam. Toch moet de jonge jongen de cel in voor het bezitten van meerdere vuurwapens.

Foto: Flashphoto
Foto: Flashphoto
Julian Jansen

door Julian Jansen

vrijdag 13 september 2024 16:24

Op 29 februari werd de Hoogstraat in Schiedam opgeschrikt door een overval. Drie mannen vallen rond 13:30 uur de juwelier binnen. Er wordt een vitrine kapotgeslagen en sieraden worden meegenomen. Uiteindelijk wordt Da S. opgepakt op verdenking medeplichtigheid bij de overval.

Hij zou zijn auto hebben afgegeven die gebruikt is bij de totstandkoming van de overval. Daarnaast zou hij plastic tassen met onder andere vuurwapens aangenomen hebben van de drie overvallers. Later worden de auto en meerdere wapens gevonden bij het huis van de oma van Da S..

Overgedragen plastic tassen

De 18-jarige werd aangehouden voor medeplichtigheid en het bezit van vuurwapens. De Officier van Justitie eiste een celstraf van dertig maanden, waarvan twaalf voorwaardelijk.

Tijdens de rechtszaak heeft Da S. verklaard dat twee jongens die dag de auto van hem hadden geleend, waarna zij later met veel adrenaline terugkwamen met de auto. Bij het inleveren van de auto zouden er ook plastic tassen zijn overgedragen. Deze bleken later gevuld te zijn met vuurwapens, sieraden en kledingstukken die overeenkomen met de kleding van de overvallers.

Revolvers en een alarmpistool

De rechter vindt dat er niet bewezen kan worden dat Da S. betrokken was bij de overval. Zo zouden uit de vondsten in het huis van de grootmoeder van Da S. niet kunnen worden vastgesteld dat hij heeft deelgenomen aan de gewapende overval. Hierdoor heeft de rechter S. vrijgesproken van dit strafbare feit.

Wel is Da S. schuldig bevonden aan het voorhanden hebben van drie vuurwapens en munitie. Het gaat onder andere om meerdere revolvers en een alarmpistool. De vrijspraak zorgt ervoor dat de straf een stuk lager uitvalt dan de dertig maanden celstraf die de officier van justitie eiste. Da S. hoeft maar zes maanden de cel in van de rechter. Eerder eiste de juwelierszaak een schadevergoeding van 35.000 euro aan materiële schade, maar wegens de vrijspraak hoeft Da S. hier niet voor op te draaien.