advertentie
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Romans R. bekent doodsteken oud-voetballer in Vlaardingen

De Letse Romans R. staat voor de rechter op verdenking van het doodsteken van de Letse 24-jarige oud-profvoetballer Žanuels Skopenko. Op maandag 16 september verscheen hij voor de rechter. De zaak werd niet inhoudelijk behandeld. Wel werd al duidelijk dat R. het plegen van de moord heeft toegegeven. 

Foto: Flashphoto
Foto: Flashphoto
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 16 september 2024 18:21

Er wordt gewandeld, feestgevierd en gedronken op zaterdag 1 juni in centrum van Vlaardingen tijdens de Haring en Bier Wandeltocht. Net na 14:00 uur in de middag worden politie en ambulance opgeroepen om naar het Schoutplein te komen, waar blijkt dat iemand in zijn hals is gestoken. 

Op de straat is een bloedspoor te zien dat van de 24-jarige voetballer blijkt. Als de hulpdiensten aankomen blijkt Skopenko al de naastgelegen Albert Heijn ingevlucht te zijn. Daar wordt hij nog gereanimeerd, maar het mag niet meer baten. Hij overlijdt ter plekke. Volgens de advocaat van de familie van Skopenko kwam de oud-profvoetballer naar Nederland in de hoop op een beter leven.bloed.jpeg

Het bloedspoor dat te zien was na het steekincident. 

Foto: Twee

Ruzie over Rusland en Oekraïne

Een paar minuten eerder hebben Romans R. en Žanuels Skopenko ruzie met elkaar. Volgens de advocaat van R. gaat het over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook zouden beide mannen dronken zijn. Op een gegeven moment zou de ruzie doorslaan en steekt R. Skopenko in zijn nek met een vlindermes. 

Dezelfde dag wordt de Letse R. aangehouden in de Russischestraat in Rotterdam-West. Volgens ooggetuigen zou hij daar hebben gezeten op een bankje in een shirt waar opgedroogd bloed op zat. 

‘Hij gaat lang naar binnen’

De Letse R. zit met gebogen hoofd naast zijn tolk in de rechtbank. Hij zit met zijn voeten gekruist op zijn tenen te wiebelen. De advocaat van R. legt uit dat zij graag het psychisch rapport over haar cliënt nog wil inzien. Verder heeft ze geen wensen als het om het onderzoek gaat. “Mijn cliënt heeft meegewerkt met het onderzoek en hij heeft bekend.” 

Vrije voeten

Ook wordt er in de rechtbank nog gesproken of R. zijn proces in vrijheid mag afwachten. “Het is om humanitaire redenen. Hierdoor kan hij nog even buiten zijn, zaken regelen en familie spreken. Hij moet zijn huur, huis en bank regelen. Daarna zal hij weer binnenkomen. Hij weet dat hij lang gaat zitten”, pleit de advocaat. 

De rechter moet er even over nadenken, maar komt toch snel tot zijn beslissing. “De rechtbank vindt dat u moet blijven vastzitten. Wij begrijpen dat uw leven op zijn kop staat. Maar wij kunnen u niet schorsen door de ernst van het feit”, sluit de rechter. 

R. wordt weer meegenomen door de politie naar zijn cel. Op welk moment de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.