advertentie
  • kunst en cultuur
  • wonen
  • Vlaardingen

Ruige Rivierzone klaar voor de toekomst, maar ‘nieuwbouw is te gast’

Er staan gigantische ontwikkelingen te gebeuren in de Rivierzone in Vlaardingen. Woensdag 25 september zal hierover een grote informatiebijeenkomst worden gehouden in het Delta Hotel. Nadat de visserij uit het gebied verdween kwamen er niet veel mensen meer ‘achter het spoor’. Inmiddels bruist het gebied, al voor de nieuwe ontwikkelingen, volop.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 24 september 2024 18:28

“Dit is rijkdom”, vertelt Guido de Jong, bierbrouwer aan de Oosthavenkade. “Ongelofelijk wat er hier is gebeurd tussen 1900 en 1970. Dit is Vlaardingen aan zee.” Ook Jan Joanknecht, ondernemer in de Koningin Wilhelminahaven, is verliefd op de Rivierzone. “De schepen, het water, wat wil je nog meer? Het is misschien een mannending, maar ik houd er ontzettend veel van.

Droge voeten

Het grootste probleem in het gebied is dat de kades meerdere malen per jaar onder water komen te staan. Jun Chou Jr. heeft daar al iets op gevonden voor zijn restaurant aan de Maasboulevard. Het oude pand is volledig vanaf de grond opnieuw opgebouwd. “Wij zijn ruim een meter omhoog gegaan.” Maar volgens Joanknecht is een algehele oplossing noodzakelijk. “Als je dat niet doet zijn de panden niet bruikbaar.”

De Jong herinnert zich een bijeenkomst waar ondernemers uit het gebied speerpunten verzonnen voor de ontwikkeling in de Rivierzone. “Droge voeten staat met stip op één, daar was ook geen discussie over. Het is geweldig dat dat nu gaat gebeuren.” De hoogwateroplossing zou in 2026 gerealiseerd moeten zijn.

Karakter van het gebied

“Ik zie al heel veel gebeuren, maar nu kan de gemiddelde Vlaardinger het ook zien”, vertelt Rory Dickhoff, placemaker in District U. Hij probeert al voor de ontwikkelingen leven te blazen in het voormalige Unileverterrein. “Er wordt al volop gewerkt in het Museumkwartier. Vanaf volgende maand gaat er weer meer worden gesloopt in District U.” De Jong hoopt dat, ondanks de nieuwe ontwikkelingen, het karakter van het gebied overeind blijft. “Ik vind dat daar nog niet genoeg aandacht voor is. De nieuwbouw is eigenlijk te gast en moet rekening houden met de impact die ze hebben op dit gebied.”

De informatiebijeenkomst over de ontwikkelingen in de Rivierzone vindt woensdag 25 september plaats in het Delta Hotel aan de Maasboulevard in Vlaardingen. De inloop is vanaf 16:30, de bijeenkomst duurt van 17:00 tot 20:00 uur.