advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam

Eigenaar Wilton Fijenoord-museum moet binnen zes weken containers van WAC-terrein halen: ‘Gaat niet lukken’

Een discussie binnen de Wilton Autombielclub (WAC) en het Wilton Fijenoord-museum mondde twee weken geleden uit in een rechtszaak. Gerommel binnen de hobbyclub tussen de oprichter van het Wilton Fijenoord-museum Aad van Beek en het nieuwe bestuur van de WAC zorgde voor onmin over het betalen van huur voor geplaatste museumcontainers op het terrein. De rechter geeft Van Beek gelijk, maar hij moet wel binnen twee weken zijn containers weghalen.

De containers die bij de WAC staan.
De containers die bij de WAC staan. | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 27 september 2024 18:40

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat meerdere containers op het terrein van de WAC staan. Voor de stalling van de containers werd geen huur betaald. Het bestuur van de WAC vond dat dit wel moest gebeuren en Van Beek wilde zijn containers terug. Volgens de WAC had Van Beek tegen meerdere leden gezegd bereid te zijn om 37 duizend euro aan huur te betalen. Van Beek en zijn advocaat betwistten dit tijdens de rechtszaak.

Van Beek gaf na de rechtszaak aan dat hij teleurgesteld is over hoe het gelopen is tussen hem en de WAC. “Ik ben met de beste bedoelingen begonnen. Ik heb toestemming gevraagd en er is nooit over geklaagd.” Uiteindelijk stonden er meer dan tien containers op het terrein, waarvan twee bij het museum hoorden. De extra containers waren volgens Van Beek om een extra overdekte werkplaats te maken voor busjes en andere hoge voertuigen.

37 duizend euro

De rechter geeft in het besluit aan dat er geen aannemelijk bewijs is getoond waaruit blijkt dat Van Beek zou hebben toegezegd om 37 duizend euro aan achterstallige huur te betalen voor zijn spullen. Om deze huurkosten alsnog te kunnen innen zou het WAC een andere soort rechtszaak moeten beginnen tegen Van Beek, een bodemprocedure. Woordvoerder Aad timmerman van de WAC geeft aan dat zo’n procedure op dit moment niet gestart zal worden. Wel zegt de woordvoerder dat de autoclub mee zal werken aan het vonnis van de rechter en de containers vrij zal geven voor Van Beek.

Zes weken 'gaat niet lukken'

Dat de containers van het WAC-terrein moesten verdwijnen werd al duidelijk tijdens de rechtszaak. De rechter heeft beslist dat Van Beek zes weken krijgt om zijn spullen van het terrein te halen. “Dat gaat niet lukken. Ik heb geen nog geen contact en geen toestemming om het terrein op te komen. De sfeer is daar niet fijn”, vertelt Van Beek aan Twee.

Volgens de oud-museumeigenaar kunnen de containers niet met een kraan van het terrein gehaald worden, maar moet een groot gedeelte handmatig. “Tijdens de rechtszaak vroeg ik om drie maanden”, zegt hij erover. Van Beek vindt het jammer dat de band tussen hem en WAC verbroken is. “Ontzettend jammer dat het zo gelopen is. Het was niet nodig geweest.”