advertentie
  • politiek
  • Schiedam

Schiedam presenteert begroting 2025: ‘Hondenbelasting verdwijnt’

De gemeente Schiedam heeft de begroting van 2025 naar de gemeenteraad gestuurd. De begroting bestaat uit een pakket aan bezuinigingen die de gemeente moet doen om financiële tekorten in 2025 op te vangen. Wethouder Antoinette Laan van financiën geeft aan dat grote lastenverzwaringen voor de inwoners van Schiedam zijn voorkomen. 

Het Stadserf in Schiedam.
Het Stadserf in Schiedam. | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 03 oktober 2024 20:31

De gemeente Schiedam kijkt aan tegen jaren van financieel zwaar weer. In 2025 begint de problematiek.De gemeente kampte in de financiële stukken van voor de zomer met een tekort van 14 miljoen euro. Dit komt door het feit dat gemeenten in heel Nederland vanaf volgend jaar minder geld krijgen vanuit het Rijk. In het persbericht van de gemeente Schiedam valt te lezen dat er gewerkt is aan het tekort, maar de exact cijfers zijn nog niet bekend gemaakt.

Grote lastenverzwaringen zijn dus voorkomen, volgens de wethouder. Schiedamse hondeneigenaren krijgen daarbij nog een extra steuntje in de rug. De hondenbelasting verdwijnt vanaf 2025. 

Schiedam 750

Ook geeft de gemeente aan door te werken met plannen om armoede aan te pakken, door bijvoorbeeld de inzet van energiecoaches. Ook wordt er nog steeds ingezet op een schone stad en de bouw van nieuwe wijken, zoals het Schiedistrict waar onder andere de bouw van Schieveste onder valt. Daarnaast zal het feestjaar Schiedam 750 ook gewoon doorgaan.

Toch moet er wel bezuinigd worden. “We zien mogelijkheden om een aantal taken efficiënter of anders uit te voeren. We kijken ook naar de bijdragen van de gemeente aan regionale samenwerkingsverbanden”, laat de wethouder weten. Ook wordt er gesproken over voorstellen om de inkomsten te verhogen. Over welke voorstellen dit gaat is nog niet duidelijk.

De partijen in de gemeenteraad kunnen zich nu gaan inlezen in de plannen. In november gaat de gemeenteraad in gesprek over de Begroting van 2025.