advertentie
  • politiek
  • Schiedam
  • wonen

Schiedamse gemeenteraad wil een einde maken aan huisjesmelkers in West

De zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming moet ingevoerd worden in Schiedam West en het liefst zo snel mogelijk, vinden meerdere partijen in de Schiedamse gemeenteraad. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van 8 oktober. In West ervaren bewoners hevige overlast van onder andere arbeidsmigranten. Ze wonen met veel mensen tegelijk in panden die opgekocht zijn door huisjesmelkers. 

Schiedamse gemeenteraad wil een einde maken aan huisjesmelkers in West
foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 11 oktober 2024 17:02

Zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming zijn regels die gemeenten kunnen gebruiken om de woningmarkt te beheren. Bij zelfbewoningsplicht moet de koper van een huis het zelf bewonen voor een bepaalde tijd, meestal een paar jaar. Opkoopbescherming voorkomt dat huizen worden gekocht om ze daarna te verhuren, tenzij er een speciale toestemming is. Deze regels zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen huizen kopen om er winst mee te maken en om het voor starters en mensen met een gemiddeld inkomen makkelijker te maken om een huis te kopen.

Bewoner Eric Scheppers sprak op 1 oktober in tijdens de raadscommissie in de Schiedamse gemeenteraad. “Het is het wilde westen. Er zijn tientallen panden opgekocht. In de straten liggen hoge bergen troep. Na 17:00 uur is de gemeente niet meer bereikbaar voor hulp, dan hoor je een bandje. Ik keur het niet goed, maar sommige bewoners gaan gewapend naar buiten in de avond.” Na de inbreng overhandigde Scheppers een petitie waarin wordt opgeroepen tot de invoering van de zelfbewoningsplicht. De petitie is 400 keer ondertekend.

Eerder ging Twee al in gesprek met de bewoners van de Fabristraat in Schiedam West. De bewoners gaven toen aan onder andere problemen te ervaren van auto’s die geparkeerd zijn op de stoep, harde muziek en mensen die plassen in de tuin. Tot nu toe geeft de gemeente volgens de bewoners geen gehoor aan de oproep om op te treden. 

'Over rug van Schiedammers'

“Dit is een van Schiedams grootste problemen. Wat de huisjesmelkers doen gebeurt over de rug van Schiedammers en arbeidsmigranten die hier wonen”, vertelt gemeenteraadslid Dick van Belle namens de PvdA. 

De zelfbewoningsplicht bestaat al in de Schiedamse wijken Oost en Nieuwland, sinds eind 2022. Daar mogen huisjesmelkers geen panden meer opkopen. Volgens wethouder Antoinette Laan van Bouwen en Wonen komt er binnenkort een rapport over de effectiviteit van de opkoopbescherming in die twee wijken. 

'Westland schuift problemen af'

Meerdere gemeenteraadsleden zijn het eens met Van Belle. “We hebben het over malafide huisjesmelkers. Maar ook over het Westland. Die moet hier de verantwoordelijkheid nemen. Zij schuiven dit asociaal af naar buurtgemeenten”, zegt gemeenteraadslid Maarten Reuderink van de OuderenPartij Schiedam.  

Volgens wethouder Laan is het belangrijk om te wachten op de resultaten uit Oost en Nieuwland. “We moeten zaken invoeren op basis van evaluatie en cijfers.” Laan legt daarbij ook uit dat dit belangrijk is, omdat het plan juridisch sterk moet staan. “Volgend jaar ligt het klaar.” Of de zelfbewoningsplicht effectief genoeg is om in Schiedam West in te voeren wordt na deze resultaten duidelijk. Ook kan er volgens de wethouder dan gekeken worden of in andere wijken dan West de zelfbewoningsplicht kan komen. 

Wanneer het plan voor de mogelijke uitbreiding van de zelfbewoningsplicht in Schiedam besproken gaat worden is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal dit in januari zijn.