advertentie
  • Schiedam
  • 112

Constructiefout maakte overval op waardetransport in Schiedam mogelijk

Een constructiefout maakte de gewapende overval, die eind vorig jaar plaatsvond op een waardetransport op het Land van Belofte in Schiedam, mogelijk. Dit werd dinsdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Opsporing Verzocht. Ook werd duidelijk dat de overvallers ruim een ton buitmaakten.

Constructiefout maakte overval op waardetransport in Schiedam mogelijk
Foto: Screenshot uit de aflevering van Opsporing Gezocht
Julian Jansen

door Julian Jansen

woensdag 16 oktober 2024 13:42

Eerder deze week kwamen al meer details naar voren over de overval. De Telegraaf meldde toen al dat iemand van binnenuit heeft meegewerkt aan de roof die op 19 december plaatsvond. Het zou gaan om een ‘inside job’.

Verbouwing

Tijdens de tv-uitzending van Opsporing Verzocht, het programma dat in samenwerking met de politie misdadigers probeert op te sporen, werd met een reconstructie veel aandacht besteed aan de overval. Uit de reconstructie bleek dat er op het moment van de roof een constructiefout in het gebouw zat. Deze fout is ontstaan doordat de kamer achter de betaalautomaten kleiner was gemaakt.

Ook de camera’s in de waardekamer, de ruimte achter de geldautomaten, waren op dat moment defect. Er zijn daarom geen camerabeelden van de daders. In de uitzending verklaarde de politie dat ze vermoeden dat de eerdergenoemde ‘tipgever’ kennis had van deze fouten en dit heeft doorgegeven aan de overvallers. Hierdoor konden de daders ongestoord te werk gaan.

Meer dan honderdduizend euro

De overvallers hebben meer dan honderdduizend euro buitgemaakt, zo maakte het programma bekend. Zij konden dit bedrag ongestoord meenemen, omdat ze het in de waardekamer al in handen kregen.

“Normaal gesproken zit het geld in koffers met daarin een verfbom die ontploft wanneer de koffer wordt geopend door iemand die dat niet hoort te doen. Het geld wordt dan waardeloos. Omdat het geld nog in de waardekamer lag, is dat in dit geval niet gebeurd,” aldus Miriam Slot, woordvoerder van de politie aan de desk van het televisieprogramma.

Op vrije voeten

Nog altijd is de politie het spoor van de twee daders bijster. In het programma vraagt de politie om tips die naar de daders kunnen leiden. Omdat er geen camerabeelden van de schuldigen zijn, kan de politie zich alleen baseren op de herinnering van de Brinks-medewerkers. “Ze hebben gezien dat beide daders donkere kleding droegen met bivakmutsen. De man met het vuurwapen had een donkere huidskleur. De tweede dader had een lichte huidskleur,” aldus de politiewoordvoerder.

“Het feit is dat de daders nu opeens over een grote hoeveelheid geld moeten beschikken. Misschien is het mensen opgevallen dat er iemand ineens zijn leefpatroon heeft veranderd,” licht woordvoerder Slot toe.

Tips kunnen aan de politie worden doorgegeven via het nummer 0800-6070.