advertentie
  • maatschappij
  • Vlaardingen

Dialoog over suïcide op gang gebracht in Vlaardingen door kunstwerk Stille Strijd

Kunstwerken die aandacht vragen voor maatschappelijke thema’s: dat is het uitgangspunt van kunstenares Saskia Stolz. Zo ontwierp zij ook het beeld Stille Strijd, dat door heel Nederland reist. De komst van het beeld naar Vlaardingen heeft, zoals bedoeld, geleid tot een dialoog. In samenwerking met de gemeente organiseert Minters inloopspreekuren voor iedereen die wil praten over zelfdoding en mentale gezondheid onder jongeren.

Het kunstwerk Stille Strijd
Het kunstwerk Stille Strijd | Foto: Twee
Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

woensdag 16 oktober 2024 14:13

Zelfdoding is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren tot dertig jaar, zo stelt het Centraal Bureau voor Statistiek in 2022. Om aandacht te vragen voor zelfdoding en de mentale gezondheid van jongeren, creëerde kunstenares Saskia Stolz het beeld De Stille Strijd. Het ontwerp stelt een terneergeslagen persoon voor, gehuld in een gele jas. Sinds 2023 reist het door Nederland en heeft het al op verschillende locaties gestaan. Sinds donderdag 10 oktober staat het beeld aan de Hoflaan in Vlaardingen.

Kunstenaar Saskia Stolz maakt kunstwerken in de openbare ruimte om aandacht te vragen voor maatschappelijke thema’s. "Jaren geleden vroeg een nabestaande van iemand die door suïcide om het leven was gekomen mij om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Zo is het idee voor het kunstwerk Stille Strijd ontstaan.”, vertelt Stolz aan Twee. Het thema suïcide komt veel voor. "Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die hiermee te maken heeft gehad. Dat geldt ook voor mij.”

StilleStrijd02.jpg

Om het beeld worden verhalen verteld aan de hand van foto's van jongeren die mentale problemen hebben gekend | Foto: Twee

Om tot een ontwerp voor het beeld te komen, voerde Stolz talloze gesprekken met jongeren met suïcidale gedachten. Zij vertelden hoe ze zich voelen tijdens een depressieve periode. "Ze willen letterlijk niet meer bestaan. Dat gevoel heb ik proberen te vangen in dit kunstwerk", legt Stolz uit.

Inloopmomenten voor gesprek over suïcide

De komst van het beeld Stille Strijd roept vragen op bij mensen. “Het kan bepaalde emoties oproepen of een trigger vormen, vooral bij mensen met suïcidale gedachten of die zelfdoding van dichtbij hebben meegemaakt.”, vertelt Ceyda Aydos, community builder jongvolwassenen bij Minters. “Dit is niet iets waar je alleen door hoeft te gaan. Het kan soms moeilijk zijn om hulp te vragen in zo’n situatie”, voegt Ceyda hieraan toe.

Minters is een organisatie in Schiedam en Vlaardingen die zich inzet voor het welzijn van burgers. De gemeente Vlaardingen heeft de organisatie gevraagd aandacht te besteden aan de mentale gezondheid van jongeren. Door het organiseren van laagdrempelige inloopmomenten, in de vorm van een ‘koffiemomentje’, hoopt Minters dat vooral de mensen die moeite hebben met het vragen om hulp, dit toch eerder zullen doen.

De inloopmomenten worden georganiseerd in Vlaardingen in de wijken Westwijk, Centrum en Holy. Tijdens deze momenten kan iedereen terecht met zijn of haar vragen, gevoelens of gedachten omtrent mentale gezondheid en zelfdoding. Jongerenwerkers van verschillende organisaties en wijkteammedewerkers zitten hier klaar om het gesprek aan te gaan en indien nodig, mensen door te verwijzen naar de juiste instelling of organisatie voor hulp. “Iedereen is welkom om te komen praten”, vertelt Ceyda. De organisatie hoopt dat juist de mensen bij wie dit onderwerp veel losmaakt, langs zullen komen om erover te praten. "Het is belangrijk om dit thema, vooral bij jongeren, serieus te nemen.” voegt Ceyda toe.

WhatsApp_Image_2024-10-11_at_16.17.33.jpeg

Het kunstwerk Stille Strijd aan de Hoflaan in Vlaardingen | Foto: Twee

Doel bereikt?

Het kunstwerk, bedoeld om het gesprek over zelfdoding en depressie op gang te brengen, lijkt zijn doel in Vlaardingen te hebben bereikt. Dat doet kunstenaar Saskia Stolz goed. Ze vertelt dat Vlaardingen niet de enige gemeente is die praatmomenten heeft opgezet. “Alle gemeenten waar het beeld heeft gestaan, hebben hieraan meegewerkt. De inloopmomenten, zoals die in Vlaardingen, zullen zeker helpen om het taboe rond depressie en zelfdoding te doorbreken. Ze laten mensen voelen dat ze niet alleen zijn. Praten is de eerste stap naar een oplossing.”

Volgens Stolz is het plan om het kunstwerk in 2025 permanent in een stad te plaatsen. “Daar zijn we hard mee bezig,” zegt ze. Of het idee van Mieke Wigmans (J&S) om het beeld naar buurgemeente Schiedam te halen doorgaat, is nog niet zeker.

De organisatie achter de inloopmomenten hoopt dat de gesprekken zorgen voor een beweging. Als de praatmomenten succesvol blijken, kan er voortgebouwd worden op deze spreekuren. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een uitbreiding van de voorzieningen op het gebied van mentale gezondheid in Vlaardingen.

Heb je hulp nodig of wil je over dit onderwerp praten? Bel 0800 0113 of chat via 113.nl

Data en plaats inloopuren:

  • Woensdag 16 oktober, 17.00 tot 20.00 uur, Level Up Westwijk (Van Baerlestraat 199)
  • Donderdag 17 oktober, 13.00 tot 16.00 uur, Bibliotheek Vlaardingen Centrum
  • Vrijdag 18 oktober, 17.00 tot 20.00 uur, Bibliotheek Vlaardingen Holy