advertentie
  • politiek
  • Schiedam
  • sport en bewegen

Sluitingsdatum Zwembad Zuid bekend: definitief dicht in zomer 2025

Zwembad Zuid in Schiedam gaat dicht op 1 juli 2025, dat blijkt uit de begroting van de gemeente Schiedam voor het jaar 2025. Volgens de gemeente neemt het risico op gebreken toe, waardoor de veiligheid en hygiëne in het zwembad in het geding komen.

Sluitingsdatum Zwembad Zuid bekend: definitief dicht in zomer 2025
foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 16 oktober 2024 17:50

Het was al langer duidelijk dat Zwembad Zuid dicht zou gaan. De Vrienden van Zwembad Zuid dienden een plan in om het huidige zwembad te slopen en een nieuw bad op dezelfde locatie te bouwen. Het plan was dat er ook een sporthal, supermarkt en hotel op de locatie zouden komen. Dit plan ging echter niet door, omdat Zwembad Zuid op een veiligheidsstrook staat, een dijk die in de toekomst mogelijk verhoogd moet worden. Daardoor is een zwembad op de locatie niet mogelijk.

Besparing van honderdduizend euro

Met de sluiting van Zwembad Zuid geeft de gemeente aan honderdduizend euro per jaar te besparen. Deze en meerdere bezuinigingen waren hard nodig om het financiële tekort waar Schiedam de komende jaren mee te maken krijgt op te vangen. In 2025 had het tekort van de gemeente in totaal ruim veertien miljoen euro kunnen zijn, maar dit tekort is opgevangen.

Door het sluiten van Zwembad Zuid wordt er eenmalig nog eens 315 duizend euro bespaart. Dit geld was apart gezet om mogelijke niet uit te stellen reparaties uit te voeren aan het zwembad, zodat het open kon blijven. Na de sluiting hoeft dit geld niet meer apart te worden gehouden.

‘Uitgesteld’

“In de afgelopen jaren is het onderhoud van Zwembad Zuid sober en doelmatig uitgevoerd”, legt de gemeente uit in de begroting. Investeringen in het onderhoud van het zwembad zijn daardoor uitgesteld. Door het uitstel neemt het risico op gebreken rond veiligheid en hygiëne toe.

Na de sluiting van Zwembad Zuid blijft enkel Zwembad Groenoord over als het enige zwembad in Schiedam. De gemeente meldt dat de activiteiten in Zwembad Zuid worden overgeheveld naar Zwembad Groenoord aan de andere kant van de stad.