advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

Vlaardinger werd door het hoofd geschoten in de woning waar zijn kind lag te slapen

Een drugsdeal met een Franse tint eindigt in Vlaardingen op 7 januari 2024 met een schot door iemand zijn hoofd. Aan de Geert Grootelaan in de Westwijk ontmoet de in Frankrijk wonende Hamza J. een 29-jarige Vlaardinger voor de derde keer in zijn woning, maar deze keer loopt het anders. Wonder boven wonder overleefde het slachtoffer de schietpartij. Op 17 oktober stond Hamza J. voor de rechter voor het opzettelijk willen doden van de Westwijker.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 17 oktober 2024 17:47

Bij de schietpartij aan de Geert Grootelaan zijn meer mensen betrokken dan alleen Hamza J. Voor zover bekend zijn er zes mensen opgepakt voor het incident op 7 januari. Snel daarna werden al drie verdachten opgepakt. Op een van hen is tijdens een korte achtervolging gericht geschoten, meldde de politie toen.

Later werden er nog eens drie verdachten opgepakt. Een van verdachten, Mohammed H., werd in Frankrijk opgepakt. Hij is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Ook stond eerder Imad H. al voor de rechter. Zijn zaak werd toen niet inhoudelijk behandeld. Dit zou tijdens de rechtszaak tegen Hamza J. moeten gebeuren, maar door ziekte is de zaak van H. uitgesteld.

Frans drugsnetwerk

Hamza J. is Nederlands, maar woont in het Franse Roubaix. “Ik doe niks. Ik verkoop daar drugs”, legt J. uit. De drugs die hij verkocht in Frankrijk haalde hij uit Vlaardingen bij het 29-jarige slachtoffer. Het was geen spontaan bezoek. Met een gele Audi en een grijze BMW wordt er vanuit Roubaix naar Vlaardingen gereden. “Ik had dat vaker gedaan. Ik ben eerst alleen naar boven gegaan”, vertelt de verdachte. Op een deurbelcamera is te zien dat Hamza J. naar de 29-jarige lacht en een knuffel geeft bij aankomst.

“Met wie heeft u nog meer contact gehad? Wie reed in de BMW? Heeft u een zwarte Mazda gezien?” Alle vragen van de rechters worden door de verdachte op dezelfde manier beantwoord. “Zwijgrecht, ik ben hier om over mijzelf te praten.”

Ook wordt Mohammed H. opgeroepen om te getuigen in de zaak. “De mensen in de BMW heb ik wel gezien, maar herkende ik niet.” Ook wordt er gevraagd naar de bestuurder van de Mazda, dit zou volgens het OM gaan om Imad H., die eigenlijk ook terecht zou staan tijdens de zitting. “Ik heb hem op de parkeerplaats in de buurt bij het huis gezien. Hij was uit de auto. Hij heeft gepraat met Hamza”, aldus Mohammed. 

‘Blokken waren er niet’ 

“Het rare aan de afspraak was dat het de eerdere keren aan de andere kant van de portiek was”, vertelt de verdachte. Hij geeft aan dat hij zich steeds meer gespannen voelde. Het klopte volgens hem niet. “De afspraak was dat ik eerst de helft van het geld naar boven zou brengen. En dan staan daar de drugs klaar.” De verdachte uit Frankrijk legt uit dat in de woning 1,5 kilo cocaïne klaar moest liggen om te testen, maar dat dit niet het geval was.

“De blokken waren er niet. Hij (de 29-jarige, red.) wist niet dat ik Nederlands kon en ik hoor hem bellen en zeggen: ‘Hij heeft 32 duizend euro bij zich’.” Hamza J. wordt daardoor nog zenuwachtiger en besluit de woning te verlaten om de andere helft van het geld te halen, bang dat hij het slachtoffer wordt van een ripdeal.

Klik, klik

Op het moment dat hij weer naar boven loopt is via de deurbelcamera te zien dat Hamza J. de (inmiddels veroordeelde) mededader Mohammed H. bij zich heeft. Via de deurbelcamera is volgens de politie een dubbele klik te horen. Het zou het doorladen van een wapen zijn, maar de verdachte ontkent dit. Mohammed trekt ook een wapen en laadt deze zichtbaar op de camera door.

“Toen ik binnenkwam zei ik: ‘Hij is hier voor de veiligheid, want ik vertrouw het niet’. Op dat moment was de cocaïne er nog steeds niet en toen werd ik boos.”

Trok zijn wapen

“De sfeer was al zo gespannen en toen werd er op de deur geklopt”, zegt de verdachte, terwijl hij naar de rechter kijkt. “Ik trok mijn wapen gelijk en ik zei: ‘Wie is dat?’.” Het blijkt de jongere broer van de Westwijker te zijn. Het wapen wordt op het broertje gericht en de verdachte uit Frankrijk stuurt hem naar de keuken. “Hij was de hele tijd al veel te druk en maakte rare bewegingen met zijn handen”, beschrijft de verdachte.

Volgens Hamza J. blijft het broertje van het slachtoffer zich onrustig gedragen. Op een gegeven moment lijkt het broertje naar zijn broek te grijpen, volgens de verdachte uit Frankrijk. “Ik dacht: ‘hij gaat wat pakken’ en toen ging het wapen af”, legt J. schuldbewust uit. “Ik draaide mij om en er vloog een kogel over mij heen”, verklaart Mohammed H., de vriend van de verdachte. De kogel heeft zijn hoofd geschampt en het bloed loopt over zijn voorhoofd. De kogel vliegt door en raakt ook het 29-jarige slachtoffer uit de Vlaardingse Westwijk. De kogel gaat door zijn hoofd heen en zijn schedel ligt open.

Nooit meer een verhaal voorlezen

Hamza J. en Mohammed H. vluchten weg uit de woning en laten het jongere broertje achter bij het slachtoffer. De vrouw van de Westwijker komt er ook bij. Ze houden de wonden dicht en bellen 112. Uiteindelijk overleeft de 29-jarige het schot door zijn hoofd, maar zijn toestand is volgens de familie nog steeds niet stabiel. “Hij leeft op verpleeghuisniveau. Hij kan niet zitten, alleen maar liggen. Hij heeft geen emoties meer en reageert niet op pijnprikkels.”

De familie is niet aanwezig in de rechtszaal, maar kijkt op afstand mee naar de zaak. Van een aantal van hen worden verklaringen voorgelezen. “Wie kan ik nog vertrouwen. Hoe kan ik mijn kinderen beschermen. Hoe kan ik aan mijn dochter vertellen dat hij nooit meer een verhaal voor zal lezen? Besef je wel wat je hebt aangericht?”, aldus de vrouw van het slachtoffer. “Te weten dat het kind van mijn broer sliep dichtbij in de flat. Papa zal niet meer papa zijn zoals de kinderen hem hebben gekend”, blijkt uit de verklaring van de jongere broer van het slachtoffer.

‘Hij rekent op hoge celstraf’

De advocaat van de verdachte geeft aan dat zijn cliënt poging tot doodslag heeft begaan, maar niet met voorbedachten rade. “Hij gaat zonder gezichtsbedekking naar het pand. Als hij een plan had, had hij bij de eerste ontmoeting alle aanleiding om al iets te doen. Hij is niet gegaan voor een ripdeal.”

De officier van justitie vindt dat Hamza J. het risico heeft aanvaard om de Westwijker neer te schieten toen hij zijn pistool trok, maar ziet geen voorbedachten rade bij het neerschieten van het slachtoffer. “Hij staat bekend als drugshandelaar en loopt ook nog in een proeftijdperiode. De verdachte rekent hier ook op een hoge straf”, legt de officier van justitie uit. Ze eist een celstraf van twaalf jaar met aftrek van het voorarrest van acht maanden. 

‘Eigen broer bijna afgemaakt’ 

“Het had nooit zo mogen lopen. Ik heb zijn ouders en vrouw laten huilen en zijn kinderen een andere papa gegeven. Ik heb een eigen broer bijna afgemaakt. Iemand met hetzelfde geloof. Dat is een moeilijke realiteit voor mij en mijn ouders. Ik hoop dat de familie van het slachtoffer mij ooit kan vergeven”, besluit Hamza J. in de rechtszaal.

De rechter doet op 31 oktober uitspraak in de zaak.