advertentie
  • Vlaardingen
  • maatschappij

Katlleen duikt zondag de tent in, oud-kandidaten Arjen en Erna geven tips

Het televisieprogramma Heel Holland Bakt en Vlaardingen zijn op een speciale manier met elkaar verbonden. Komende zondag 27 oktober begint het nieuwe seizoen van het programma om 20.25 uur bij MAX op NPO 1. Eén van de deelnemers is Katlleen, de derde Vlaardingse kandidaat in de geschiedenis van het programma.

Tjerk van der Ende

door Tjerk van der Ende

dinsdag 22 oktober 2024 11:15

Katlleen doet mee aan inmiddels al het twaalfde seizoen. Wie minder wist wat ze kon verwachten, was Erna Bos in seizoen één. De Vlaardingse Erna viel al snel af, maar kijkt desondanks met trots terug op haar deelname. Ze wilde vooral ontdekken hoeveel talent ze had. “Wat kan ik nou? Zijn m’n baksels wel goed genoeg?”

Ook Arjen Brijs deed mee aan het programma. In 2019 werd hij zesde en liet heel Nederland kennismaken met de trots van bakkend Vlaardingen: het ijzerkoekje. “Ik vond het altijd al heel leuk om te bakken”, blikt Arjen terug. “En dan zo’n gezellig programma. Het zou fantastisch zijn om ook in die tent te staan.”

Arjen zag die droom in vervulling gaan. Hij merkte dat het programma veel doet met kandidaten. “Vooral als de volgende lichting ging bakken voor een nieuw seizoen, had ik heel erg de behoefte om weer naar dat landgoed te gaan. Om gewoon aanwezig te zijn, desnoods als afwashulp. Gewoon om daar te zijn en de sfeer weer mee te maken.”

‘Let vooral op je oven’

Hoe goed de bakkunsten van Katlleen zijn, moet blijken gedurende het seizoen dat eraan komt. Arjen en Erna hebben wel enkele bruikbare tips voor haar en andere toekomstige kandidaten van het programma. “Let vooral op je oven. Dat was in mijn geval niet al te goed”, vertelt Erna zelfbewust.

“Zorg gewoon dat je dingen gaat bakken waarvan je heel zeker bent dat ze gaan lukken”, zegt Erna. “Zorg gewoon dat je recepten kloppen. En let vooral op de verhoudingen tussen vocht en vaste producten in je baksels.”

Waar liggen spatels?

Volgens Arjen is het vooral belangrijk om vertrouwd te raken met de omgeving waar je moet bakken. “Neem de tijd om de plek eigen te maken. Waar liggen spatels? Waar ligt dit? Waar ligt dat? Zodat het niet zo vreemd voelt.”

Arjen hoopt dat Katlleen vooral plezier heeft. “Geniet er vooral van. Ga elke week met plezier naar dat landgoed toe. Probeer te ontspannen, maak de plek eigen en bak de sterren van de hemel.”