advertentie
  • rechtspraak
  • Vlaardingen

Vlaardinger veroordeeld voor dodelijke schietpartij in straat waar kinderen speelde

De Vlaardingse Rudney J. moet 11 jaar de gevangenis in voor het doodschieten van een 30-jarige Vlaardinger. Op 3 juli 2023 schoot J. in de Johannes van Bijnenstraat, in de Vlaardingse Westwijk, zeven kogels in de borst en rug van de man. Op 9 oktober stond de Vlaardinger voor de rechter op verdenking van het doodschieten van de man.

Vlaardinger veroordeeld voor dodelijke schietpartij in straat waar kinderen speelde
Foto: Flashphoto
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 23 oktober 2024 14:49

Het schietincident vond plaats na een langlopende ruzie tussen de twee over de verdeling van klanten in het Vlaardingse drugscircuit. J. zegt dat hij bedreigd werd door de Vlaardinger en uit angst een wapen kocht om zichzelf te verdedigen. Zo zegt de veroordeelde bedreigd te zijn met een mes. Ook zou zijn familie hierbij zijn bedreigd door het slachtoffer van de schietpartij. “Ik ga je k*nk*rmoeder neuken. Ik weet van je gehandicapte broertje. Je gaat zien wat voor duivel ik ben”, is een van deze bedreigingen.

‘Klaarlichte dag’

De schietpartij vond plaats op klaarlichte dag in een woonwijk. Dit rekent de rechter de veroordeelde Vlaardinger ook aan. “De schietpartij vond plaats in een woonwijk waar op dat moment kinderen op straat speelden, dat maakt het handelen van de verdachte des te schokkender.”

‘Nachtmerrie werkelijkheid geworden’

Ook sprak een nabestaande van het slachtoffer in tijdens de zitting. “Onze nachtmerrie is op maandag 3 juli begonnen en zal nooit meer eindigen. Wij zijn een hechte familie die altijd voor elkaar klaarstaat. Dit verlies is niet met woorden te beschrijven. Je hele leven zal je elk moment van de dag worden herinnerd dat je een laffe moordenaar bent”, vertelde de tante tegen de verdachte.

De advocaat van de verdachte pleitte dat Rudney J. schoot, omdat hij bang was zelf neergeschoten te worden. Hij hoopte dat hiermee rekening zouden worden gehouden door de rechtbank. De rechter gaat niet mee in een noodweersituatie waar de advocaat op doelt. “Het handelen van de verdachte zelf is juist als aanvallend en escalerend aan te merken.  Na een woordenwisseling van enkele seconden is overgegaan tot het schieten op het slachtoffer”, legt de rechter uit in het vonnis.

Bleef schieten

De rechter vindt het kwalijk dat Rudney J. bleef schieten op de Vlaardinger. Zelfs toen het slachtoffer weerloos op de grond lag, is de verdachte doorgegaan met schieten. "Naar zijn eigen verklaring was dit omdat het slachtoffer nog bewoog. Daarmee heeft de verdachte laten blijken dat hij niet wilde stoppen met schieten voor het bereiken van zijn doel: het doden van het slachtoffer.” De rechter vindt dat J. zich hiermee schuldig maakt aan doodslag.

De rechter veroordeelt J. daarom tot een celstraf van elf jaar. Ook moet hij een bedrag betalen van bijna 43 duizend euro aan de nabestaanden van het slachtoffer.