advertentie
  • sport en bewegen
  • politiek
  • maatschappij
  • Schiedam

‘Zwembad Zuid moet open blijven’: bewoners komen massaal in actie

“Zwembad Zuid moet open blijven.” De bewoners van de Schiedamse wijk De Gorzen en bezoekers van het zwembad zijn boos dat hun eigen zwembad verdwijnt. Medewerker Martha in ’t Hout-Voogdt Van Zwembad Zuid en Mieke Wigmans van Stichting J&S projecten zijn daarom een petitie begonnen, die al meer dan vierhonderd keer is ondertekend. Zij gaven daarvoor donderdagavond het startschot bij het Leger de Heils aan de Groenelaan in De Gorzen.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 25 oktober 2024 14:33

Het was al langer duidelijk dat Zwembad Zuid dicht zou gaan, Maar in de begroting van de gemeente Schiedam voor het jaar 2025 stond de sluitingsdatum: 1 juli 2025. Eerder werd er nog geprobeerd door De Vrienden van Zwembad Zuid om een nieuw zwembad op de locatie van het huidige zwembad te bouwen. Dit plan ging echter niet door, omdat Zwembad Zuid op een veiligheidsstrook staat: een dijk die in de toekomst mogelijk verhoogd moet worden. Daardoor is een nieuw zwembad op de bestaande locatie niet mogelijk.

Met het verdwijnen van het zwembad bespaart de gemeente Schiedam een bedrag van 100.000 euro per jaar. Ook wordt er eenmalig iets meer dan 300.000 euro bespaard. Het verdwijnen van Zwembad zuid valt binnen een groter bezuinigingspakket dat de gemeente vanaf 2025 doorvoert.

‘Verwacht dat het langer zou duren’

“Ik had verwacht dat het veel langer zou duren dat het zwembad daadwerkelijk gesloten zou worden”, vertelt In ’t Hout-Voogdt op de vraag waarom zij niet eerder een actie heeft opgetuigd.

De schok dat er een sluitingsdatum is voor het zwembad is er niet alleen bij de medewerker van het zwembad, maar ook bij mensen die zwemmen in Zwembad Zuid. “Het zwemmen is een echte uitlaatklep voor mij. Ik kom drie keer in de week en heb vele contacten”, vertelt Jan Kooreman. Hij zwemt al tientallen jaren in Zuid, terwijl hij in de Woudhoek woont, dichtbij Zwembad Groenoord. “Het is daar niet zo gezellig. Dit (Zwembad Zuid, red.) is echt een familiebad.”

‘Hoe gaan kinderen leren zwemmen?’

Mieke Wigmans van Stichting J&S Projecten merkt dat een zwembad voor Schiedam West en Zuid belangrijk is. “Hoe gaan we dat doen met de kinderen en de moeders uit De Gorzen? Moeten zij naar Groenoord? Hoe gaan de kinderen leren zwemmen? De ouderen willen helemaal niet naar Groenoord. Die willen vanuit de buurt lopend naar het zwembad kunnen.”

Op 5 november wordt de begroting van de gemeente Schiedam behandeld door de gemeenteraad. Mieke, Martha en de aanwezige mensen weten het zeker: zij gaan inspreken om de gemeenteraad te overtuigen dat hun zwembad moet blijven.