advertentie
Heroïneverslaafde Lukas ontkent betrokkenheid bij wraakexplosie in Schiedam
Al sinds de zomer van 2024 worden de Schiedamse wijken Nieuwland en De Gorzen opgeschrikt door wraakexplosies, waaronder één op 15 augustus bij een woning aan de Van Heuven Goedhartstraat. Op 2 december staat Lukas V. in Rotterdam terecht, beschuldigd van het voorbereiden van de explosie, het in gevaar brengen van omwonenden en het uiten van een bedreiging.
door Rembrandt van der Heijden
maandag 02 december 2024 16:18
In de nacht van 14 op 15 augustus 2024 hoort Lukas V. (31) de deurbel. Het is Dino, zijn vaste dealer, die hem dagelijks bezoekt. Lukas, heroïneverslaafd, opent de deur in de veronderstelling dat Dino er is voor de gebruikelijke zaken. Dit keer heeft Dino echter een ander verzoek: hij vraagt Lukas om met hem een stukje te gaan rijden. Volgens Lukas heeft hij geen idee waarom, maar hij besluit toch in te stappen.
Dringend drugs nodig
Ze stappen in de auto, en tijdens het rijden toont dealer Dino een Cobra, een zwaar stuk vuurwerk, en een fakkel. Hun bestemming is een woning aan de Van Heuven Goedhartstraat. Nadat de auto daar aankomt blijven de Dino en Lukas in de auto zitten om te bespreken wat er moet gebeuren. Lukas krijgt te horen wat de bedoeling is: hij moet de fakkel op de ruit van de woning richten en vervolgens de Cobra naar binnen gooien.
Lukas verklaart echter dat hij na het doorspreken van de plannen uit de auto is gestapt en strompelend naar huis is gelopen. Hij kampt met een grote, etterende wond op zijn been die, door zijn verslaving, niet kan genezen. Kort daarna klinkt een oorverdovende knal: de bom gaat af en een van de ramen van de woning wordt naar binnen geblazen. Anderhalf uur na de explosie belt Lukas zijn dealer weer op, omdat hij dringend behoefte heeft aan drugs.
Donkerblauwe ogen
Op maandag 2 december verschijnt Lukas V., een man uit Litouwen, voor de rechtbank in Rotterdam. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een explosie, het vernielen van een gebouw en het bedreigen van de bewoners. De tengere man met donkerblauwe ogen zit nerveus om zich heen te kijken en ontkent in eerste instantie iedere betrokkenheid bij de zaak. Later verklaart hij echter dat de gebeurtenissen te maken hebben met een afrekening en een drugsoorlog in Schiedam.
De rechtbank benadrukt dat het cruciaal is te achterhalen wat Lukas wist over de plannen en waarom ze naar de woning gingen. In eerste instantie lijkt Lukas zich onverschillig te verschuilen achter een taalbarrière, maar al snel wordt duidelijk dat er wel degelijk gesprekken in de auto hebben plaatsgevonden. “Hij vertelde mij, bijna huilend, dat zijn vriend was vermoord. Maar toen hij zei dat ik de Cobra moest gooien, heb ik gezegd dat ik het niet ging doen. Daarna ben ik weggelopen”, verklaart Lukas.
Familie heeft iemand vermoord
Hoewel Lukas mogelijk was weggelopen, ging het explosief op dat moment alsnog af. Volgens de nabestaanden was dit een zeer ingrijpende gebeurtenis die de familie tot op de dag van vandaag niet loslaat. De zoon van het gezin, die tijdens de explosie thuis was, beschrijft de angst die hij voelde: “Ik was bang dat dit het einde zou zijn voor mij en mijn familie.” De familie voegt eraan toe dat deze aanslag hun leven volledig heeft verwoest.
“We hebben weinig geld en moesten onze woning verlaten en zijn zelfs naar het buitenland verhuisd. Om te voorkomen dat we ons huis kwijt zouden raken, hebben we een advocaat ingeschakeld, terwijl we dat eigenlijk niet konden betalen”, verklaart de familie. Daarvoor vordert de familie een schadevergoeding.
Lukas krijgt de gelegenheid om te reageren, maar toont weinig inzicht of berouw. “Die familie heeft iemand vermoord. Ik weet gewoon dat die familie zich met drugs bezighield. Het is een oorlog tussen drugsleiders”, zegt hij zonder enige blijk van empathie. Lukas verwijst naar het schietincident aan de Piersonstraat in Schiedam waarna een 27-jarige man overlijdt.
De situatie in de Piersonstraat waar een 27-jarige man overleed na een schietincident | Foto: Flashphoto
Volledige vrijspraak
De advocaat van de verdachte noemt het een complexe zaak. Hij benadrukt dat zijn cliënt vanaf het begin open en eerlijk heeft verklaard en dat er geen duidelijke link kan worden gelegd tussen zijn cliënt en de explosie. Daarnaast stelt de advocaat dat het leveren van heroïne en Lukas' verslaving losstaan van het incident. Het feit dat Lukas na afloop strompelend naar huis ging, zou juist aantonen dat er geen sprake was van opzet. "Als er sprake was geweest van opzet, zou hij naar huis zijn gerend", betoogt de advocaat. Volgens hem verdient zijn cliënt daarom een volledige vrijspraak.
Fakkel met DNA
De officier van justitie laat er geen twijfel over bestaan. “Eerlijk gezegd geloof ik er geen snars van”, stelt hij beslist. Volgens de officier tonen camerabeelden personen bij de woning, een passerende auto en een fakkel met het DNA van Lukas zijn betrokkenheid aan. Daarnaast zouden telefoongegevens van Lukas’ telefoon precies in de buurt van de woning zijn uitgezonden op het moment van de explosie.
De officier benadrukt dat deze zaak diepe sporen heeft achtergelaten bij de nabestaanden, niet alleen financieel, maar ook psychisch en lichamelijk. “Een ruzie tussen drugsdealers is een buitengewoon pijnlijke zaak”, vervolgt hij. Het Openbaar Ministerie acht een gevangenisstraf van dertig maanden passend. De vorderingen van de benadeelde partij worden, wat de officier betreft, echter niet toegewezen.
De rechtbank zal op 16 december, over twee weken, uitspraak doen.