advertentie
Uitzonderingspositie Schiedamse molens blijft: raad steekt stokje voor aanpassen hoogbouwregels
Schiedamse gemeenteraadsleden hebben een stokje gestoken voor het schrappen van een speciale uitzondering die Schiedamse molens hebben in de stad Schiedam, de zogenaamde molenbiotoop. Dit bepaalt vanaf welke afstand er boven de onderste punt van de wieken mag worden gebouwd. Vanwege de aanwezigheid van de hoge stadsmolens in Schiedam kende de gemeente een strenger molenbeleid dan de rest van de provincie Zuid-Holland.


door Jeroen Langeveld
woensdag 05 februari 2025 17:39
Het aanpassen van de regels rond de molenbiotoop uit 2003 maakte deel uit van de nieuwe omgevingsvisie. Een omgevingsvisie is een langetermijnplan van de overheid voor de fysieke leefomgeving, inclusief ruimtelijke ordening, duurzaamheid, mobiliteit en economie.
De molenbiotoop in Schiedam en in Zuid-Holland lijkt erg op elkaar, maar verschillen toch iets. Binnen een straal van honderd meter rond een molen mag niet hoger worden gebouwd dan de onderste punt van de wieken. Tussen de 100 en 400 meter van een molen geldt een aangepaste bouwhoogte: in Schiedam mag per 50 meter afstand 1 meter hoger worden gebouwd, terwijl dit in de rest van Zuid-Holland al bij elke 30 meter is toegestaan. Het voornemen van de gemeente was om de bouwregel van 1 meter per 50 meter terug te brengen naar 1 meter per 30 meter, zoals in de Zuid-Hollandse molenbiotoop.
‘Hoogste molens van de wereld’
“De historische molens zijn historische iconen”, vertelt raadslid Wijnand de Leeuw van de PvdA. Ook legt het raadslid uit dat Stichting De Schiedamse Molens wil dat de bijzondere uitzonderingspositie blijft. “De molenbiotoop is in 2003 niet zonder reden verwoord in het molenbeleid. Schiedam heeft de hoogste stellingsmolens van de wereld. Wij moeten ons historisch erfgoed koesteren”, vindt raadslid John van Sliedregt van D66.
Niet alle raadsleden zijn het ermee eens om de speciale molenbiotoop te behouden. Zij vinden dat er meer ruimte moet zijn voor hoogbouw in de Schiedamse binnenstad. “We mogen daar nu niet bouwen op een bepaalde hoogte, dus daar kunnen geen plannen ontwikkeld worden. Als er meer mogelijk is denk ik ook dat er meer creatieve ideeën kunnen komen”, aldus raadslid Youri Volkman van de VVD.
‘Niet afbreken’
“Er wordt een beeld geschept dat er geen aandacht is voor de molens in Schiedam”, begint wethouder Antoinette Laan. “Wij stellen voor ons te houden aan de molenbiotoop die de provincie Zuid-Holland heeft vastgesteld. Het betekent niet dat de molens niet meer zichtbaar zijn, maar het heeft te maken met hoe ze draaien. Het is niet dat we die dingen willen afbreken.”
De Schiedamse gemeenteraad kiest er uiteindelijk toch voor om de uitzonderingspositie voor de molens te behouden. Een voorstel om de omgevingsvisie aan te passen op het gebied van de molenbiotoop en dus de oude regeling te behouden wordt aangenomen met 25 stemmen voor en 8 tegen.