advertentie
  • maatschappij
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • gezondheid

Schiedam heeft de slechtste lucht van Nederland, Vlaardingen scoort ook slecht

De luchtkwaliteit in Schiedam en Vlaardingen behoort tot de slechtste van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV). Vooral Schiedam scoort slecht: de hoeveelheid vervuilende stoffen in de lucht ligt daar ruim twee keer boven de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ook in de gemeente Vlaardingen zijn hoge waardes te zien.

Schiedam heeft de slechtste lucht van Nederland, Vlaardingen scoort ook slecht
Foto: Twee
redactie

door redactie

zondag 23 februari 2025 11:43

Uit de gegevens van Pointer blijkt dat Schiedam de hoogste vervuilingsscore van Nederland heeft. De concentratie fijnstof en stikstofoxiden is er 2,15 keer hoger dan wat de WHO als veilig beschouwt. In Vlaardingen is de situatie vergelijkbaar, vooral in het oostelijke deel van de stad. De vervuiling wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: zware scheepvaart, chemische industrie aan de overkant van het water, een vliegveld (Rotterdam-The Hague Airport) in de buurt en meerdere snelwegen die door het gebied lopen. Ook dragen houtkachels in woonwijken bij aan de slechte luchtkwaliteit, zo schrijft Pointer op de website.

Niet alleen Schiedam en Vlaardingen

Niet alleen Schiedam en Vlaardingen scoren slecht, ook andere steden in de regio kampen met ernstige luchtvervuiling. Rijswijk en Ridderkerk behoren tot de top drie meest vervuilde gemeenten, en ook Rotterdam staat in de top tien. De vervuiling in deze steden wordt veroorzaakt door dezelfde factoren: verkeer, industrie en scheepvaart. Het onderzoeksprogramma van KRO-NCRV waarschuwt dat de hoge concentraties vervuilende stoffen zorgen voor aanzienlijke gezondheidsrisico’s.

   >> Lees ook: Ademhalen in Schiedam staat gelijk aan vijf sigaretten per dag

Volgens de GGD leidt de slechte luchtkwaliteit ertoe dat Nederlanders gemiddeld tien maanden eerder overlijden. Luchtvervuiling verhoogt het risico op astma, longkanker en beroertes. Vooral kinderen en ouderen zijn kwetsbaar. "Een op de zes beroertes zou voorkomen kunnen worden als we schonere lucht zouden hebben", zegt Marieke Dijkema van de GGD. Met de vergrijzing in Nederland wordt dit probleem alleen maar urgenter.

IndustrieOverkant2.jpg

Industrie in het Botlekgebied | Foto: Twee

Strengere normen en maatregelen

De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen decennia verbeterd door strengere milieuregels, maar er is nog veel werk aan de winkel. Vanaf 2030 gelden nieuwe, strengere EU-normen, en het is de vraag of Schiedam, Vlaardingen en de omliggende regio’s deze kunnen halen. De afgelopen jaren zijn al diverse maatregelen genomen, zoals strengere milieuzones (bijvoorbeeld in Rotterdam) en het aanbieden van stopcontacten voor schepen aan de kade, zodat zij hun dieselgeneratoren uit kunnen schakelen: zogenoemde walstroom.

Meer over het onderzoek naar de luchtkwaliteit en de impact ervan is te zien bij Pointer, zondag 23 februari om 22:10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.