advertentie
Wethouder Proos hoeft (nog steeds) niet in Vlaardingen te komen wonen
Een debat van vorig jaar is herhaald, maar dan een stukje korter. Wethouder Arnoud Proos mag in Barendrecht blijven wonen terwijl hij werkt in Vlaardingen. De coalitiepartijen stemden voor het verlenen van een ontheffing, de oppositie tegen. Een motie van wantrouwen tegen de wethouder werd weggestemd.


door Siebe van der Ende
donderdag 03 april 2025 21:28
“De situatie is niet gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, dus ik hoop dat u het voorstel weer steunt”, is de korte boodschap van raadslid Wouter de Reus (ChristenUnie/SGP). Vlak voor de discussie is er echter, net als vorig jaar, een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder Proos. “We willen een signaal afgeven”, aldus indiener Arnout Hoekstra (SP). “Een wethouder moet in Vlaardingen wonen. De motie is hetzelfde als vorig jaar, ik heb alleen de datum veranderd.”
Vanuit de coalitie pakt alleen Roel Veugelers van het CDA de kans om de discussie met Hoekstra aan te gaan. “Wat is nou belangrijk in deze stad? Ik vind het belangrijk dat we goede bestuurders hebben. Meneer Proos is dat. Het is een jaar voor de verkiezingen, ik wil niet weer een goede wethouder verliezen”, aldus Veugelers, verwijzend naar het vertrek van wethouder Bart Bikkers naar de Tweede Kamer.
‘Niet volgens de wet’
Volgens de wet moet een wethouder in de gemeente wonen waar hij/zij werkzaam is. Volgens de wet kan bij uitzonderlijke situaties een ontheffing worden aangevraagd en hoeft de wethouder niet te verhuizen. Dat wordt dit jaar, voor het vier jaar op rij, aangevraagd door de ChristenUnie/SGP voor hun wethouder.
Volgens Hoekstra kan hier niet lichtzinnig over worden gedaan. “Het is een heel zwaarwegend punt in die wet dat de ontheffing alleen voor een uitzondering moet worden vergeven.” Andere oppositiegenoten steunen dit standpunt, waaronder Jos van Rij van de PvdA. “Regelgeving moet gehandhaafd worden, dat is een belangrijk in een democratie.”
Uiteindelijk is het voorstel om ontheffing te verlenen aangenomen. Coalitie, 19 raadsleden, stemt voor en oppositie, 14 raadsleden, stemt tegen. De motie van wantrouwen is met 12 stemmen voor en 21 stemmen tegen verworpen. Jos van Rij (PvdA) en Salih Akça (DENK) zijn de twee oppositieleden die de wethouder niet willen wegsturen.