advertentie
Gemeenteraad wil gesprek over azc aan de Holyweg: ‘Respect voor de bewoners’
Het voorlopige besluit om honderd asielzoekers op te vangen aan de Holyweg in Vlaardingen heeft veel stof doen opwaaien in de stad. Bewoners laten van zich horen door middel van een petitie, die inmiddels al meer dan 2.400 keer is ondertekend. Nu laait het vuur ook op in de Vlaardingse politiek. Drie partijen hebben een extra raadsvergadering aangevraagd.


door Siebe van der Ende
donderdag 10 april 2025 17:27
De bedoeling van Arnoud Proos, wethouder Asiel, is om het besluit op 12 juni voor te leggen aan de gemeenteraad. Hierin zullen de raadsleden geen ‘ja’ of ‘nee’ kunnen zeggen, maar op- of aanmerkingen kunnen maken. Volgens de wet mag een besluit voor een azc gemaakt worden door de wethouder, zonder tussenkomst van de gemeenteraad. Dit besluit leek een voldongen feit, maar raadsleden nemen nu het heft in eigen hand.
Meerdere oppositiepartijen, waaronder Heel de Stad en ONS.Vlaardingen hebben hun ontevredenheid over het besluit al geuit. Maar ook vanuit coalitiepartijen is er weerstand. De VVD is een voorstel aan het voorbereiden om een streep te zetten door de locatie Holy-Noord. Ook VV2000/Leefbaar Vlaardingen is tegen de komst van een azc. De wethouder van die partij, Ivana Somers, heeft een ‘dubbele aantekening’ laten maken. Zij is het dus oneens met het besluit.
Op het perceel staat momenteel een speelveldje voor kinderen uit de buurt | Foto: Twee
Extra vergadering
ONS.Vlaardingen, Heel de Stad en Stadsbelangen Vlaardingen hebben inmiddels het verzoek tot een extra raadsvergadering ingediend. “De maatschappelijke onrust die is ontstaan naar aanleiding van het voornemen van het college om een azc te vestigen aan de Holyweg is ongekend”, staat in het verzoek. Volgens de partijen is er ‘bestuurlijke verwarring binnen de coalitie’ en is het noodzakelijk hierover in debat te gaan. Zij willen dat de gemeenteraad al op 17 april een besluit neemt.
VVD en VV2000/Leefbaar Vlaardingen hebben een verzoek gedaan om het besluit van wethouder Proos in commissieverband te bespreken op 17 april. Ze willen het besluit nemen tijdens de raadsvergadering van 15 mei. Het is onduidelijk hoe deze partijen denken over het verzoek voor een extra raadsvergadering.
Waarom eigenlijk aan de Holyweg?
De gemeente heeft het ‘wegingskader’ achter het besluit openbaar gemaakt. Hierin valt te lezen dat er drie opties waren. Naast de Holyweg en de huidige opvang in het Campanile Hotel behoorde ook een deel van de Oekraïnewijk Mrija tot de opties. Deze optie is volgens de gemeente afgevallen. De gemeente wil het ‘voorste stuk’ van Mrija behouden na 2026 en daar zelfs extra woningen voor Oekraïners neerzetten.
Dus waren er twee opties over bij de gemeente: de Holyweg en het Campanile Hotel. Er is per onderdeel een score gegeven aan de locatie van 1 tot 3. De locatie met de meeste punten is uiteindelijk gekozen. Qua bereikbaarheid, openbaar vervoer en parkeermogelijkheden scoren de locaties gelijk, net als voor de beschikbare ruimte, overlastcijfers en de beschikbare gezondheidszorg.
Volgens het wegingskader kan de opvang in het Campanile Hotel sneller worden gerealiseerd en zijn de sportvoorzieningen dichterbij. Ook is het effect op de buurt beter bij het hotel in Vlaardinger-Ambacht. Daar worden nu al honderd asielzoekers opgevangen. Volgens de gemeente zijn de bewoners daar ‘relatief rustig’ over.
Het Campanile Hotel aan de Kethelweg waar momenteel honderd asielzoekers worden opgevangen | Foto: Twee
40.000 euro huur
Volgens de gemeente heeft de locatie aan de Holyweg echter veel voordelen. De omgeving is schoner, groener en er is minder geluidsoverlast. Ook is de locatie flexibeler, omdat er nog geen gebouw staat, en voldoet het aan de eisen van het COA. Een ander argument wat de gemeente geeft is een financieel punt. De grond van het Campanile Hotel is niet van de gemeente, de grond aan de Holyweg wel. Daar kan de gemeente 40.000 euro huur per jaar vragen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
Aan het einde van het wegingskader is te lezen dat het Campanile 43 punten heeft gescoord, terwijl de locatie aan de Holyweg 52 punten krijgt. De redenen hiervoor zijn voornamelijk dat het een vrij in te vullen terrein is, omdat er nog geen pand staat. Ook is het een financiële afweging van de gemeente.
17 april
In welke vorm dan ook zal de gemeenteraad op 17 april spreken over de azc-plannen aan de Holyweg. In Holy-Noord worden bewoners opgeroepen om die avond naar het stadhuis te gaan als vorm van protest. Als dit geen invloed heeft, kondigen ze nu al een wekelijkse demonstratie aan.
Het lijkt erop dat een krappe meerderheid van de gemeenteraad tegen de komst van een azc in Holy-Noord is. Wat wethouder Proos doet als de raad een streep door de plannen zet is onduidelijk, want het blijft een besluit dat genomen mag worden zonder goedkeuring van de gemeenteraad.