advertentie
  • Vlaardingen
  • wonen

Nog altijd zorgen over nieuwbouw in achtertuin, rol gemeente onduidelijk

Het tien meter hoge KPN-gebouw in Vlaardingen-Holy verliest in maart 2027 zijn functie. Er zijn plannen om daar zo'n zeventig appartementen te bouwen. Maar de bewoners maken zich zorgen over die plannen. Tegelijkertijd verloopt de communicatie met de gemeente Vlaardingen volgens de bewoners moeizaam. Zij snappen niet hoe de vastgoedbeheerder en gemeente Vlaardingen na zes maanden nog steeds geen duidelijkheid kunnen geven over de plannen.

Henk en Annemieke wonen naast de KPN-centrale
Henk en Annemieke wonen naast de KPN-centrale | Foto: Twee
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

woensdag 16 april 2025 18:44

Sinds november 2024 zijn bewoners van het Christoffelkruid in Vlaardingen-Holy al bezig met de centrale. Bewoners zijn bang voor hun privacy en het verdwijnen van daglicht. Zij verwachten dat door het aantal mogelijk nieuwe bewoners de parkeerdruk zal toenemen. In november kregen zij een brief van vastgoedbeheerder Accresco uit Rotterdam, waarin de nieuwe woningen werden aangekondigd.

Het meeste wringt het bij de bewoners dat zij niet begrijpen hoe het kan dat de vastgoedbeheerder door middel van een simpel A4'tje de bouw van de woningen aankondigt. "Dat is tot nu toe echt het enige wat we weten, maar meer duidelijkheid geven wordt ingewikkeld", klinkt het vanuit een van de bewoners.

Meerdere gesprekken

Tussen de bewoners en de gemeente hebben in de afgelopen maanden al meerdere gesprekken plaatsgevonden. Verantwoordelijk wethouder is Ivana Somers, maar zij lijkt volgens de bewoners de gesprekken over de inhoud en de zorgen van de bewoners af te houden. “We hadden laatst een eigen idee ingediend bij de raad over een alternatief”, legt Henk uit. “Tot onze verbazing hoorden wij dat het voorstel beantwoord zou worden door het college en niet door de raad. Dat vonden wij al vreemd.” Daarbij geeft hij aan dat er ruimte is om met de bewoners in gesprek te gaan, maar “de gemeente lijkt tegendraads te werken.”

De bewoners van het Christoffelkruid genieten op mooie dagen van hun tuin. Annemieke de Bruin en Henk Kleijn wonen recht tegenover het oude KPN-gebouw. “De realisatie van zeventig woningen op deze plek zou betekenen dat je te maken krijgt met een gebouw bestaande uit minimaal tien woonlagen”, vertelt Annemieke de Bruin. “Dan praat je over een heel andere hoogte, en je hebt het over mensen die vanuit hun woning in onze tuinen kijken. Plus: het zal een hoop zonlicht uit onze tuinen wegnemen.”

'Aanslag op plezierig buiten zitten'

Henk Kleijn zit graag buiten. “Nog wel”, zegt hij. “Maar”, vervolgt hij en laat even een stilte vallen. Hij is bang dat hij straks niet meer buiten kan zitten en dat er een gigantisch gebouw in de achtertuin staat. “Dat betekent een aanslag op het plezierig buiten zitten.” Henk woont al meer dan 31 jaar aan het Christoffelkruid. Hij geeft aan dat de nieuwe situatie erg wennen zal zijn.

WhatsApp Image 2025 04 16 at 11.05.04

Zicht op de oude KPN-centrale | Foto: Twee

Afspraak verplaatst

Op 31 maart overhandigden de bewoners een petitie aan de wethouder. Toen is ook de gespreksafspraak voor 8 april gemaakt. Volgens de bewoners kon dat gesprek uiteindelijk niet doorgaan omdat de advocaat van de gemeente er niet bij kon zijn. Het gesprek is verplaatst naar 15 mei, maar ook dan zal de advocaat er volgens hen niet bij zijn.

Op 14 april spraken de bewoners met vastgoedbeheerder Accresco. Ze hadden liever eerst met de gemeente gepraat. “Maar we gaan wel”, zei Annemieke vooraf. “We willen in elk geval praten.”

Na afloop laten de bewoners weten: “Drie bewoners hebben een informeel gesprek gehad met een vertegenwoordiger van Accresco. We hebben vooral kennisgemaakt en gepraat over hoe bewoners kunnen meedenken.”

Reactie gemeente

De gemeente zegt dat er nooit een afspraak stond voor 8 april. Ook zou de aanwezigheid van een advocaat niet nodig zijn, zowel niet op 8 april als bij de afspraak op 15 mei. Op de vraag of er al tekeningen van het gebouw zijn, verwijst de gemeente naar Accresco.

De bewoners laten het er niet bij zitten, laten zij weten aan Twee. Er loopt volgens hen op dit moment een WOO-verzoek (Wet open overheid) om de informatie over de woningbouwplannen openbaar te maken.