advertentie
  • Schiedam
  • Vlaardingen
  • rechtspraak

Kilometerslang spookrijden over A20, dronken bestuurder 'heeft geen idee’

Een motoragent rijdt de afrit van de snelweg af bij Maasluis in de nacht van 14 op 15 september. Uit het niets schijnen twee koplampen in zijn ogen. Een auto rijdt in tegenovergestelde richting de A20 op. De agent moet uitwijken en belandt wonder boven wonder zonder te worden geraakt in de berm. Het is het begin van een kilometerslange dollemansrit. Op 2 mei staat Niko P. voor de rechter op verdenking van spookrijden en het weigeren van een blaastest.

Foto van de A20 ter illustratie
Foto van de A20 ter illustratie | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 02 mei 2025 17:22

“Als ik wist dat het de verkeerde weg was, dan had ik het nooit gedaan”, verklaart de Moldavische Niko. Hij blijkt een langere periode in Engeland te hebben gewoond en onderhand bijna een jaar in Nederland te verblijven. “Ik reed in een auto uit het Verenigd Koninkrijk met het stuur aan de andere kant. Het was een onoverzichtelijk kruispunt. Ik was in de war en ben nieuw in Nederland”, vertelt hij.

‘Stak middelvinger op’

Volgens het Openbaar Ministerie wist P. alleen wel degelijk wat hij aan het doen was. Gedurende de dollemansrit moesten meerdere autobestuurders en motoren uitwijken en vrezen voor hun leven. “Ik dacht dat meneer het wel grappig vond. Hij deed niets om het gevaar te voorkomen”, verklaart een bestuurder die Niko tegenkwam bij Maasluis. Een tegenligger bij Vlaardingen verklaart de man nog te hebben willen waarschuwen. “Hij stak zijn middelvinger op en reed door.”

Het lijkt dat de bestuurder ineens doorheeft dat hij verkeerd rijdt. Volgens de officier van justitie draait hij zijn auto om en neemt de afslag bij knooppunt Kleinpolderplein in Rotterdam. Hij parkeert zijn grote SUV bij een bushalte. En ook een politieauto parkeert direct achter P. en de agenten stappen uit. Op dat moment scheurt Niko in zijn auto keihard weg.

Niko blijft in de rechtbank volhouden dat hij de agenten niet heeft gezien. “Ik zou nooit vluchten voor de politie”, houdt hij vol. Hij zegt de agenten ook bij Kleinpolderplein niet gezien te hebben.

‘Alcohollucht’

De politie zet direct de achtervolging in. Met een stopteken en geluidssignalen wordt geprobeerd de Moldaviër tot stilstand te brengen. Op de Giessenbaan, die over de Schie heenloopt, gaat hij weer spookrijden om een auto in te halen. Weer begint een langdurige achtervolging die uiteindelijk eindigt in Delft. De politie weet P. klem te rijden. Op het moment van klemrijden heeft Niko pas door dat de politie achter hem aan zat, zo zegt hij.

“In Delft roken wij uit de auto een onwijze alcohollucht”, stelt één van de agenten die Niko uiteindelijk aanhoudt. Bij P. wordt een speekseltest afgenomen, maar het moment dat er een blaastest tevoorschijn komt weigert de enkel Engelssprekende man. “Ik had dat nog nooit gedaan. Ik begreep het niet”, zegt Niko. De agenten zouden volgens hem geen Engels spreken en er zou geen tolk beschikbaar zijn. Het verhaal van de agenten is juist dat P. niet mee wilde werken, omdat ze hem ‘niet hadden zien rijden’.

‘Dacht dat hij grappig was’

Volgens de officier van justitie is er wel zeker een tolk gebeld. “Hij was onder invloed. Daarom had hij het niet door denk ik. Hij laat de politie een Russische tolk bellen, terwijl hij die taal helemaal niet spreekt. Hij dacht vast dat het grappig was, maar zo grappig is dat niet.”

Na de dollemansrit wordt het rijbewijs van Niko afgenomen. “Het was heel ingewikkeld met mijn werk. Ik kwam telkens te laat en dus werd ik ontslagen”, vertelt hij bedroefd. Ook kon hij naar eigen zeggen zijn dochter niet meer naar school brengen. Zes maanden na het incident kreeg hij zijn rijbewijs terug, dit moet volgens de wet als er nog geen rechtszaak is geweest na deze periode.

Overvolle gevangenissen

Het Openbaar Ministerie rekent het P. zwaar aan dat hij zolang tegen het verkeer in heeft gereden. Hij heeft genoeg mogelijkheden gehad om te keren. hij heeft bewust gekozen dat niet te doen. Meerdere agenten zeggen te hebben moeten uitwijken, wetende dat ze een aanrijding niet zouden overleven”, zegt de officier van justitie (OvJ).

Normaal staat er volgens de OvJ een gevangenisstraf van vier weken op dit soort verkeersovertredingen. “Ik ga dat niet vragen. We weten hoe het zit in de gevangenissen”, doelend op het grote cellentekort dat er in Nederland is. Ze eist een taakstraf van 100 uur en een rijontzegging van vijftien maanden, waarvan de zes maanden dat hij zijn rijbewijs al kwijt was worden afgehaald.

‘Genade’

“Heb genade alstublieft”, smeekt de verdachte. “Ik moet mijn baan en familie veilig houden. Ik ben een brave burger.”

De rechter zegt niet in het verhaal van Niko te geloven. “Er zijn meerdere mensen die beschrijven: ‘dit had mijn einde kunnen zijn’.” Ze veroordeelt hem tot een werkstraf van tachtig uur en een rijontzegging ter hoogte van de periode dat hij zijn rijbewijs al kwijt was, zes maanden.