advertentie
  • Vlaardingen
  • wonen

‘Ze schrijven veel, maar zeggen niks’: frustratie in Snaayerflats groeit

Wordt er gesloopt of niet? Al jaren vraagt een aantal bewoners van de Snaayerflats in Vlaardingen zich dit af. Voor veel bewoners is de situatie ‘uitzichtloos’ geworden. Volgens hen wordt er al twintig jaar gesproken over mogelijke sloop, maar een definitief besluit blijft uit. Een brief van woningcorporatie Waterweg Wonen op donderdag 1 mei lijkt hierin opnieuw geen echte duidelijkheid te scheppen.

Juliet Heinsbroek

door Juliet Heinsbroek

vrijdag 02 mei 2025 20:19

De flats stammen uit 1951 en kampen, volgens bewoners, al jaren met ernstige gebreken. Begin maart bracht Twee al een reportage over lekkages, schimmel, achterstallig onderhoud, geluidsoverlast, ongedierte, en een onveilig gevoel onder bewoners.

In een reactie gaf Waterweg Wonen toen aan een onderzoek te starten onder de bewoners. Tijdens drie wijkdagen op 12 maart, 4 april en 7 april spraken medewerkers van de corporatie met bewoners. De organisatie geeft aan dat tijdens deze gesprekken de klachten werden genoteerd en voorlichting werd gegeven over onder andere ventilatie. Daarbij geeft de corporatie aan dat er monteurs mee waren om kleine reparaties meteen uit te voeren.

Niet serieus genomen

Toch voelen bewoners zich niet serieus genomen. “Ze kwamen in de wijk en we werden als het ware gegaslight (iemand verdraait de waarheid om zo een ander steeds meer aan zichzelf te laten twijfelen, red.), zegt een bewoner. “Dat we het raam moesten openzetten in de badkamer, terwijl niemand een raam heeft. Of dat we moesten stoken tegen de schimmel.” Een andere bewoner zegt: “Ze deden eigenlijk niks. De corporatie gaf aan dat een hoop taken voor ons zelf zijn.”

De brief

De echte vraag die boven de wijk hangt, blijft onbeantwoord: wanneer wordt er gesloopt? In de brief van 1 mei stelt Waterweg Wonen dat het besluitvormingsproces te lang duurt. “Al enige tijd is het idee dat slopen de beste oplossing is. Dat denken wij nog steeds, maar we gaan dat nu definitief bepalen”, valt te lezen in de brief. Tegelijkertijd verklaarde de corporatie op 4 maart nog dat “sloop geen logische optie is, gezien de woningnood”.

Bewoners weten niet wat ze hiervan moeten denken. “Ze schrijven veel, maar er staat eigenlijk niks. Dit is onbegrijpelijk en geeft geen duidelijkheid”, zegt een bewoner. Een ander noemt het “een slappe actie” en stelt: “Het slopen wordt al zo lang aangekondigd. Dit vertel je bij iedereen die nieuw komt wonen.” Sommige bewoners zeggen zelfs dat het vooruitzicht van sloop destijds een reden was om juist wél te verhuizen naar de Snaayerflats. “Met het idee van slopen halen ze mensen binnen en vervolgens doen ze jaren niks.”

‘Sloop was nooit zwart op wit’

Rozan Magalhaes herinnert zich haar bezichtiging goed. “Toen werd al gezegd dat de sloop tussen 2027 en 2030 zou plaatsvinden. Maar dat is nooit zwart-op-wit gezet.” Ze voelt zich misleid. “Mijn vloer komt omhoog. Ik zei tegen de aannemer dat ik het niet erg vond, omdat het toch voor een paar jaar was. Hij keek me verbaasd aan en zei: hoe komt u daarbij?” Haar conclusie: “Ik denk dat deze brief gewoon een trucje vanuit Waterweg Wonen is om ons in te palmen.”

Ook Wafaa Alhassan ervaart onzekerheid. “Ik kan niks renoveren aan mijn huis, maar ik kan ook weer niet zo leven.” Haar muren zijn beschadigd, de veiligheid laat volgens haar te wensen over. “Waterweg Wonen gaf als tip dat ik moest verven tegen de schimmel. Ik blijf verven, maar het blijft zwart.”

Klankbordgroepen

Om bewoners meer stem te geven, introduceert de corporatie nu zogeheten klankbordgroepen. Een aantal bewoners heeft zich al aangemeld. “Als je klachten hebt, moet je zelf ook wat doen”, zegt een bewoner.

Toch blijft het vertrouwen broos. “Ze doen alsof ze van niks weten, terwijl ik zo vaak heb gebeld. Dat ze een onderzoek starten is onzin”, zegt een bewoner. Anderen noemen het “onduidelijk”, “onzinnig” en voelen zich al lang niet meer serieus genomen. “We worden van het kastje naar de muur gestuurd”, zegt Rozan. “Ik had dit huis natuurlijk niet genomen als ik dit had geweten.”

Reactie corporatie blijft uit: ‘willen zorgvuldigheid bewaren’

Waterweg Wonen wil voorlopig geen toelichting geven op de brief of op het sloopproces. “We willen eerst mét bewoners in gesprek in de vorm van een klankbordgroep”, laat de corporatie weten. “Daarom is het belangrijk dat alle bewoners eerst in alle rust de nieuwsbrief kunnen lezen en kunnen nadenken over onze oproep voor een klankbordgroep.”

Hierbij geeft de corporatie aan dat de bewoners die hun post in de brievenbus ontvangen nog niet de gelegenheid hebben gehad om de informatie te lezen. “We vinden het belangrijk om die zorgvuldigheid te bewaken.”

De eerste bijeenkomst is gepland op 15 mei.