advertentie
Schiedamse imker plaatst lokpotten bij ziekenhuis om Aziatische hoornaar te bestrijden
Imker Elly Rietdijk van de Schiedamse Stadsimkers heeft op dinsdag 8 juli lokpotten geplaatst nabij het Franciscus Vlietland ziekenhuis om de opmars van de Aziatische hoornaar tegen te gaan. Deze invasieve wespensoort vormt een groeiend probleem voor zowel de biodiversiteit als de veiligheid van mensen in de regio.

door Rembrandt van der Heijden
dinsdag 08 juli 2025 17:47
De Aziatische hoornaar, die zich razendsnel verspreidt in Nederland, bedreigt honingbijen, vlinders en andere inheemse insecten. Daarnaast kan de wesp agressief reageren bij verstoring van zijn nest, wat gezondheidsrisico’s oplevert voor mensen in de omgeving. Lokpotten zijn een van de weinige middelen waarmee imkers werksters kunnen vangen en zo mogelijk nesten kunnen opsporen.
Nest lokaliseren
De plaatsing van de vallen volgt op een melding via Waarneming.nl, een online platform waarop burgers zichtmeldingen van de Aziatische hoornaar kunnen registreren. Zulke meldingen zijn essentieel, omdat gerichte bestrijding alleen mogelijk is als bekend is waar de hoornaar actief is.
Het opsporen van nesten blijft echter complex. De nesten bevinden zich vaak op grote hoogte in bomen of gebouwen en zijn daardoor lastig te vinden. Door werksters te vangen en hun vliegrichting te volgen, kunnen imkers met veel geduld een nest lokaliseren.
Wat doet de provincie?
Hoewel het provinciale beleid bepalend is voor grootschalige bestrijding, voert Zuid-Holland ten zuiden van de A12 momenteel geen actieve bestrijdingscampagnes uit. Daardoor ligt de verantwoordelijkheid steeds vaker bij lokale imkers en vrijwilligers.
Op woensdag 9 juli, tijdens de laatste Statenvergadering voor het zomerreces, hoopt Thom van Vugt van JA21 opnieuw aandacht te vragen voor de aanpak van de Aziatische hoornaar. Aanleiding daarvoor is de eerdere verwerping van een motie over dit onderwerp, die op 11 juni werd ingediend door onder meer Forum voor Democratie en JA21.
Enkele dagen later, op 16 juni, volgden schriftelijke vragen van dezelfde partijen, ditmaal samen met de PVV, Hart voor Zuid-Holland (HvZH) en coalitiepartner BoerBurgerBeweging (BBB). In die vragen wordt opheldering gevraagd over het provinciale beleid, tegenstrijdige communicatie, en de vraag of de provincie daadwerkelijk van plan is om de bestrijding op het volledige grondgebied op zich te nemen.
Lokale bestrijding
Met haar actie probeert Rietdijk de schade te beperken en de verspreiding van de soort binnen Schiedam af te remmen. De inzet van lokpotten is een van de weinige middelen die lokaal nog effectief kunnen worden ingezet, ondanks het uitblijven van bredere ondersteuning vanuit de provincie.