advertentie
Zo werd dit jaar het eerste nest van de Aziatische hoornaar verwijderd in Schiedam
Voor het eerst dit jaar, op dinsdag 15 juli, is er in Schiedam een nest van de Aziatische hoornaar verwijderd. Het nest werd door de Schiedamse Stadsimkers gevonden langs het fietspad bij het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. Naast dit nest zijn er op drie andere locaties in Schiedam ook nesten van de hoornaar aangetroffen. Ook deze nesten zullen worden weggehaald.

door Julian Jansen
dinsdag 15 juli 2025 15:45
De Aziatische hoornaar, die zich razendsnel verspreidt in Nederland, bedreigt honingbijen, vlinders en andere inheemse insecten. Daarnaast kan de wesp agressief reageren bij verstoring van zijn nest, wat gezondheidsrisico’s oplevert voor mensen in de omgeving.
Bestrijder
De Schiedamse Stadsimkers heeft Aziatische-hoornaarbestrijder Michel Sousa Girao ingezet om het nest langs het ziekenhuis te verwijderen. “Vroeger was ik bang voor wespen. Maar als ik de hoornaar zie, dan vind ik wespen schattig. Die zijn zo klein”, vertelt Sousa Girao. Hij begon als bestrijder nadat in zijn eigen huis een hoornaarnest was gevonden.
Met een dubbeldik imkerpak, een speciale stofzuiger en een kettingzaag loopt Sousa Girao richting het nest. Onder de mast van een dikke wilg bevindt zich een redelijk grote broedplaats van de invasieve wespensoort. “Op het moment dat je het nest blootlegt, wil je alles zo snel mogelijk weghalen. Je wilt de koningin in één keer meenemen”, legt hij uit.
Lees ook: Strijd tegen de Aziatische hoornaar wankelt: wie grijpt nog in?
Het materieel van bestrijder Michel | Foto: Twee
Lokpotten
Het nest werd gevonden nadat de Schiedamse Stadsimkers lokpotten hadden geplaatst rond het ziekenhuis. Lokpotten zijn een van de weinige middelen waarmee imkers werksters kunnen vangen en zo mogelijk nesten opsporen.
“Zodra er een hoornaar op zo’n pot komt, dan merken we hem”, legt Elly Rietdijk, imker bij de Schiedamse Stadsimkers, uit. De hoornaar wordt daarna vrijgelaten en vliegt terug naar het nest. “Dan kunnen we zien waar de hoornaar naartoe gaat – links, rechts, noord of zuid. Aan de hand daarvan sporen we het nest op.”
'Ik zie jullie dames'
Zodra Sousa Giraohet nest heeft gevonden, gooit hij het met zijn handen in een plastic Haribo-doosje. “Ik heb zo snel mogelijk alles in een grote pot gezet en dichtgemaakt. Hopen dat alles erin blijft zitten”, vertelt de hoornaarbestrijder. Als hij het grote nest heeft gevangen, zuigt hij de rest op met een speciale stofzuiger. “Ik zie jullie, dames”, zegt Sousa Girao terwijl hij de laatste hoornaars opzuigt.
“Ik zie er nog een, twee, daar drie hoornaars vliegen. Acceptabel.” De laatste exoten worden in een tweede bakje geplaatst. Het nest is verwijderd.
Een bodycam filmt het verwijderingsproces van het nest | Foto: Twee
Nog drie nesten
In heel 2024 is er in Schiedam maar één nest gevonden. Dit jaar zijn er, inclusief het nest bij het ziekenhuis, al vier nesten gemeld bij Rietdijk. Aan de Anthonie Muysstraat, de Tuinlaan en het Prinses Beatrixpark zullen nog andere nesten verwijderd worden. “En het is mogelijk dat er bij het ziekenhuis nog meer nesten gevonden gaan worden.”
De gemeente Schiedam heeft bij Rietdijk aangegeven dat zij de verwijdering van dit nest financieren.