advertentie
  • politiek
  • Schiedam
  • wonen

Zorgen over hoge kosten voor Schiedammer: nieuw erfpachtregels voor huizenbezitter

Het Schiedamse erfpachtbeleid gaat op de schop. Het nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat Schiedammers waarbij het erfpachtcontract afloopt weer hun huis kunnen verkopen, iets wat voor 450 Schiedamse huishoudens tot op heden een probleem was. Wel blijft volgens veel raadsleden een probleem bestaan met de betaalbaarheid van de erfpacht voor Schiedammers. Voor Schiedammers kan de jaarlijkse afdracht (canon) bij een herziening zomaar 100 procent duurder worden.

Zorgen over hoge kosten voor Schiedammer: nieuw erfpachtregels voor huizenbezitter
Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 16 juli 2025 01:35

Het afgelopen jaar werd duidelijk dat bepaalde Schiedamse huizenbezitters in de knel zitten. Zij konden hun huis niet verkopen, want bij deze loopt het erfpachtcontract af. Eerder liep bijvoorbeeld de Schiedamse Ben hier tegenaan. Door regels van banken was het niet mogelijk voor kopers een hypotheek te krijgen over een woning waaronder de erfpachtgrond binnen 15 jaar afloopt. Hierdoor moesten huizenkopers de grond ook kopen bij de aankoop van het huis, wat tienduizenden euro’s kan kosten. Schiedamse huizen werden dus moeilijker verkoopbaar. Doordat de erfpachtcontracten omgezet worden naar een eeuwigdurende constructie waarin de contracten niet meer aflopen is dit probleem opgelost. 

Erfpacht houdt in dat de grond onder een woning niet van de bewoner is, maar van de gemeente. De eigenaar van het huis betaalt jaarlijks een vergoeding voor het gebruik van die grond, de zogeheten canon. Die canon staat voor een bepaalde periode vast, maar mag opnieuw worden vastgesteld als die periode afloopt. Omdat grondprijzen sterk zijn gestegen, kan die herziening leiden tot flinke verhogingen van de jaarlijkse betaling. 

Naast het aflopen van contracten zitten een aantal Schiedammers ook met de handen in het haar doordat de canon fors stijgt, dit is de jaarlijkse afdracht die een huizenbezitter doet aan de gemeente. “We kennen de verhalen van canons die meerdere malen over de kop gaan. Je kan je afvragen wat een acceptabele verhoging van de canon is”, stelt raadslid Dick van Belle van de PvdA. Hij ziet mogelijk van een verhoging gelijk aan de stijging van de huurprijzen. Van Belle dient ook een voorstel in om een groep raadsleden aan te stellen die met elkaar gaan praten over het nieuwe erfpachtbeleid en een voorstel voor een oplossing van de snel stijgende erfpachtkosten doen bij de wethouder. Vanuit deze aanbeveling wordt er ook opgeroepen dat wethouder Anouschka Biekman voor maart 2026 met een voorstel naar de gemeenteraad moet komen om de erfpacht betaalbaar te houden.  

'Geen korting'

Tijdens de commissievergadering van 1 juli werd ook al gesproken over de erfpacht. Toen zei wethouder Biekman te kijken naar de betaalbaarheid van de erfpacht, maar niet veel ruimte te hebben door de wet. Tijdens de raadsvergadering van 15 juli benadrukt ze dat weer. “We hebben ons te houden aan wettelijke kaders. We schetsen hier het eerlijke beeld. We kunnen geen kortingen geven op de erfpacht.” 

De werkgroep zal er niet komen, het voorstel wordt weggestemd met 18 stemmen tegen en 16 stemmen voor. 

Ook wordt er nog een voorstel ingediend om de rekenmethode van het erfpachtbeleid niet aan te passen. Dit gebeurt op dit moment nog via taxaties, maar in het nieuwe beleid wordt dit omgezet naar een berekening via de WOZ-waarde. Deze berekeningstechniek vergt minder arbeid van een taxateur. Volgens meerdere raadsleden kunnen hierdoor achterstanden ingelopen worden en kunnen meer Schiedammers geholpen worden aan een nieuw contract. 

'Concrete oplossing'

De indieners van het voorstel, waaronder GroenLinks en de OuderenPartij Schiedam zien dit anders en vinden de WOZ-berekening het verkeerde systeem, omdat in de WOZ-waarde van een woning ook verbeteringen van een huis worden meegenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van zonnepanelen of het bouwen van een aanbouw. De erfpachtkosten stijgen nog verder volgens deze partijen door deze verbeteringen van de woning. Dit is volgens hen niet de bedoeling, omdat hierdoor bijvoorbeeld verduurzaming wordt ontmoedigd. Maar ook dit voorstel redt het niet en wordt weggestemd met 18 stemmen tegen en 16 stemmen voor. 

Wethouder Biekman vraagt de raad met klem om in te stemmen met het nieuwe erfpachtbeleid. “Dit biedt concrete oplossingen voor Schiedammers waarbij het erfpachtcontract afloopt.” Volgens de wethouder zal de oplossing voor Schiedammers langer op zich laten wachten als de rekenmethode niet wordt omgezet naar de WOZ-rekenmethode.

Aan de oproep van Biekman wordt gehoor gegeven. Er wordt ingestemd met het nieuwe erfpachtbeleid met 30 stemmen voor en 4 tegen. “Vanaf morgen kunnen dingen in gang gezet worden. Daarbij is ook dat Schiedammers die sinds 1 januari 2024 een nieuwe brief hebben gekregen over een herziening gebruik kunnen maken van het nieuwe beleid”, sluit de wethouder af.