advertentie
zaterdag 05 december 2020 09:15

Illegaal vuurwerk nu, net als drugs en wapens, te koop via Telegram

De politie zet volop in op de bestrijding van overlast door groepen jongeren in vooral Schiedam Noord. Gisteravond werd daar ook weer door de politie en handhaving een gezamenlijke actie gehouden. Illegaal vuurwerk speelt een grote rol bij de overlast. En dat vuurwerk is nu te koop, net als onder andere drugs en wapens, via de anonieme berichtenservice Telegram. De NOS sprak met Femke van Neutegem, van de politie Schiedam. Door het vuurwerkverbod ziet zij de handel in illegaal vuurwerk sterk stijgen. Femke: "In sommige vuurwerkgroepen op Telegram zitten meer dan 10.000 leden".

De politie zet volop in op de bestrijding van overlast door groepen jongeren in vooral Schiedam Noord. Gisteravond werd daar ook weer door de politie en handhaving een gezamenlijke actie gehouden. Illegaal vuurwerk speelt een grote rol bij de overlast. En dat vuurwerk is nu te koop, net als onder andere drugs en wapens, via de anonieme berichtenservice Telegram.   

De NOS sprak met Femke van Neutegem, van de politie Schiedam. Door het vuurwerkverbod ziet zij de handel in illegaal vuurwerk sterk stijgen. Femke: "In sommige vuurwerkgroepen op Telegram zitten meer dan 10.000 leden".

Illegaal vuurwerk kwam andere jaren met de post, vooral vanuit Polen naar Nederland. Die pakketten konden in distributiecentra door de politie worden onderschept. Nu moet de politie haar werkwijze aanpassen. 'De vuurwerkeenheid besteedt per dag ruim vijftien uur aan het online opsporen en oppakken van verkopers van illegaal vuurwerk' aldus de NOS.

De omroep sprak met een zekere Lars. Hij verkoopt sinds een paar jaar illegaal vuurwerk. 'Hij verdiende er eerdere jaren ook al goed aan, maar dit jaar loopt de verkoop zelfs nog beter. In de afgelopen drie maanden verdiende hij al bijna evenveel als vorig jaar in acht maanden. Hij begrijpt de mensen die vuurwerk bij hem kopen wel. "Mensen willen toch knallen, het is een rotjaar geweest en dat willen we toch leuk afsluiten. Normaal doen mensen dat met vuurwerk, maar omdat dat dan nu niet kan, gaan ze toch het illegale pad op." aldus Lars tegen de NOS.

Volgens de Schiedamse agent Van Neutegem zijn de kopers zich niet bewust van de gevolgen. "Wat we zien is dat jongens van rond de 15 jaar een pak nitraten kopen en die dan op school doorverkopen aan andere kinderen. Meestal zijn die kinderen zich niet bewust van welke gevolgen dat kan hebben."

Kinderen onder de 16 jaar die door de politie worden betrapt bij het verkopen van vuurwerk komen er niet vanaf met een waarschuwing, maar moeten meteen naar de kinderrechter. "Wij richten ons nu vooral op de jongeren die het in de wijk en op scholen doorverkopen aan andere kinderen."

De politie maakt zich grote zorgen om het illegale vuurwerk: "je kan dit zware vuurwerk vergelijken met een handgranaat of massa-explosief", zegt vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de politie. "Als dat afgaat in een woonwijk dan heb je echt een groot probleem."