advertentie
woensdag 16 december 2020 13:30

Raadsvergadering: raad stemt in met Van Gas Los en Houtkamp benoemd als tijdelijk wethouder

In een ietwat chaotische en soms harde raadsvergadering, stemde de Schiedamse gemeenteraad voor het voorstel om een warmtenet aan te leggen in Groenoord. Vorige week behandelde de raadscommissie van de gemeenteraad inhoudelijk al het voorstel van het college. De vergadering begon met het resultaat van de commissie die had onderzocht of de door D66 voorgedragen tijdelijke wethouderskandidaat, oud-wethouder Marcel Houtkamp, geschikt was voor de functie. Volgens Frans Hamerslag, de voorzitter van deze commissie was er “Geen enkel beletsel naar voren gekomen wat de aanstelling in de weg kon staan.”

 

Schiedam - In een ietwat chaotische en soms harde raadsvergadering, waarin de coalitie verdeeld was en er technische problemen waren waardoor leden in het begin niet konden stemmen, stemde de Schiedamse gemeenteraad voor het voorstel om een warmtenet aan te leggen in Groenoord. Vorige week behandelde de raadscommissie van de gemeenteraad inhoudelijk al het voorstel van het college.

De vergadering begon met het resultaat van de commissie die had onderzocht of de door D66 voorgedragen tijdelijke wethouderskandidaat, oud-wethouder Marcel Houtkamp, geschikt was voor de functie. Volgens Frans Hamerslag, de voorzitter van deze commissie was er “Geen enkel beletsel naar voren gekomen wat de aanstelling in de weg kon staan.” De stemming ging opvallend genoeg per stembiljet, die de raadsleden eerder deze week hadden ontvangen per post. Deze werden tijdens de vergadering door de bodedienst van de gemeente opgehaald bij de raadsleden thuis, wat nog tot een inbreuk leidde door een bode die tijdens een betoog van DENK-raadslid Dokgöz aanbelde. Houtkamp werd uiteindelijk verkozen met 24 stemmen.

Tijdens de eerste termijn van de behandeling van het voorstel om een warmtenet aan te leggen, officieel Nieuwe Energie voor Groenoord, bleek dat er in de coalitie nog steeds vragen waren aan het college en bovendien dat er ook verdeeldheid was over het voorstel. De heer Spek van de VVD zag aanzienlijke risico’s in de businesscase. Zo stelde hij vragen over de toekomst van de gasprijzen, die door belastingen vanuit de overheid zullen blijven stijgen, of de stad zich moest committeren aan een bedrijf dat gebruik maakt van oude technieken, of de gemeente de mogelijke consequenties kan dekken als zij de subsidies misloopt vanuit de Rijksoverheid en had hij vragen over de CO2-reductie en financiering. John van Sliedregt van D66 stelde ook vragen bij de financiering, met name over de Enecogelden. “De Eneco-gelden moeten zorgvuldig besteed worden, met het gebruik van gelden zoals in de businesscase staat kan D66 niet akkoord gaan.” Ook had van Sliedregt vragen over de toekomstige leiding van het project.

Coalitiepartij AOV gaf al in de eerste termijn aan om tegen te stemmen, aangezien zij stelden dat uitstellen vanwege de lengte van de transitie beter was omdat er dan misschien mogelijk alternatieven boven zouden komen. Gelijksoortige kritiek kwam ook vanuit de fractie van oppositiepartijen SLV en CU-SGP. “Het komt te snel, en het is dan ook beter om pas op de plaats te houden.” Stelde René Janssen van het SLV. Robert Berns van de Christenunie-SGP sloot zich hierbij aan en stelde dat “Nu vallen onder tijdsdruk vallen alle puzzelstukjes op elkaar, maar niet in elkaar.”

GroenLinks en Progressief-Schiedam waren de grootse verdedigers van het plan binnen de coalitie. René Karrens interrumpeerde meermaals om te wijzen op het feit dat het warmtenet ook andere energiebronnen kan gebruiken als vervanging voor de restwarmte vanuit de industrie. De fractie van DENK was ook een voorstander van het voorstel maar wees op het draagvlak, meer informatie naar de gemeenteraad toe in de toekomst, en de zogenoemde meekoppelkansen (Extra werkgelegenheid, omscholingsmogelijkheden voor inwoners en investeringen in de wijk als resultaat van het project). Zij dienden dan ook twee moties in, die ook werden aangenomen, waarin werd gevraagd om de meekoppelkansen te concretiseren en ieder kwartaal de gemeenteraad te informeren over de voortgang van het project en het draagvlak.

Wethouder Jeroen Ooievaar reageerde op de vragen vanuit de raad en stelde dat hij deze ook begreep, zeker gezien de complexiteit van het voorstel. “Ik realiseer mij dat het college meer tijd heeft gehad om de businesscase door te namen dan we de raad hebben gegund.” Over de herkomst van de financiën stelde hij dat hij het ging heroverwegen en het zou opnemen in de zomernota 2021. Ook zouden zowel Woonplus als Eneco meer risico op zich willen nemen. Met deze partijen zou ook een zoektocht zijn gestart naar een goede projectleider, echter stelde hij dat Eneco verantwoordelijk zou zijn voor de infrastructuur, en dat op dat vlak er daarom vanuit die kant iemand met expertise aangesteld zou worden voor de infrastructuur.

Wethouder Fahid Minhas stelde dat er op basis van onderzoek genoeg draagvalk zou zijn in de wijk om het project succesvol af te ronden. Voor 96 procent van de woningen in Groenoord is er de mogelijkheid om woonlastenneutraal over te gaan. VvE’s in de wijk zouden kunnen kiezen uit acht verschillende uitgewerkte scenario’s waardoor ze zelf kunnen kiezen welk scenario het beste voor hen is. “Het zou kunnen zijn dat een VvE kiest voor meer isolatie of comfort en daardoor kiest voor meer woonlasten. Maar dat is altijd het besluit van de VvE.” Over de woningen die in 2005 in de wijk zijn gebouwd had de wethouder ook nog nieuws. Door de aankondiging van de nieuwe ISDE-subsidie zouden de kosten voor aansluiting voor deze woningen ook dalen.

In de tweede termijn gaf coalitiepartij D66 aan dat zij tevreden was met de antwoorden van het college en ook voor zouden stemmen.

Voorafgaand aan de stemming werd er door de fracties van de VVD en OPF gevraagd om dit hoofdelijk te doen. Uiteindelijk stemden 19 raadsleden voor en 16 tegen, waarbij er door leden van de fractie van de VVD verschillend werd gestemd.