Wilde Richenthly L. loodgieter afpersen met spandoek ‘betalen dief’?

Een bivakmuts, dan een rol ducttape in een plas water en daarna een roodpaars spandoek met in zwarte letters de tekst ‘betalen dief’ erop. De politie volgt in de vroege ochtend van 5 januari het spoor langs de Trekkade richting De Twist. Daar treft de politie de twintigjarige Richenthly L. aan. Hij staat op 11 april voor de rechter.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 11 april 2024 11:38

De politie haalt L. uit de bosjes, dertig meter achter de rode brug. Hij lag daar op zijn buik met een capuchon over zijn hoofd. In zijn zak wordt een OV-chipkaart gevonden. Uit de reisgeschiedenis blijkt dat om 18:45 uur is ingecheckt in Delfzijl (provincie Groningen). Dit blijkt de woonplaats van zijn vader te zijn. Om 23:15 uur is te zien dat hij uitstapt in Rotterdam. Volgens de officier van justitie (OvJ) zou hij hierna met een auto via Rhoon naar Vlaardingen zijn gekomen. Eenmaal in Vlaardingen wordt zijn telefoonsignaal drie keer opgepakt door een telefoonmast in de buurt van de beruchte Gretha Hofstralaan.

“Waarom was u daar?” wordt door de rechter gevraagd aan L. “Zwijgrecht”, is zijn antwoord. Het blijkt dat L. nog nooit voor de rechter heeft gestaan, maar al wel drie keer is aangehouden voor rijden zonder rijbewijs.

René F. 

De telefoongeschiedenis van Richenthly L. wordt verder uitgepluisd. Daarbij komt 8 december 03:06 uur in Schiedam bovendrijven. In die nacht was er tien minuten later een explosie aan het adres van de moeder van René F., een bekende Schiedamse crimineel. “Opvallend wat de telefoon betreft”, stelt de rechter. De rechter vraagt verder niet door over het telefoonsignaal.

L. blijkt af en aan in Rotterdam en Delfzijl te wonen. “Ik wil graag naar huis en naar school of werk. Ik wil terugkomen op het juiste pad en mijn moeder helpen”, legt de twintigjarige uit in de rechtbank, terwijl hij met zijn vingers door elkaar wrijft. Het blijkt dat L. twee broertjes heeft en dat zijn moeder op het moment van zijn aanhouding ziek was. “Mijn moeder is alleen met mijn broertjes, dat vind ik erg.” 

De advocaat van L. vindt dat hij vrijgesproken moet worden. Er ontbreekt volgens haar een verband en er is geen sprake van afpersing. “Er is een window (tijdspanne, red.) van twee uur waarin het spandoek langs de Trekkade kon zijn neergelegd.” De Trekkade is daarbij een drukke fietsroute, volgens de advocaat. Daardoor is het ‘zeer aannemelijk’ dat er andere mensen over de Trekkade hebben gefietst, bepleit zij. 

De officier van justitie vindt dat L. wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor een poging tot afpersing aan het adres van de loodgieter. De eis is daarom twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

De rechter doet op 25 april uitspraak in de zaak.