advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

Vlaardingse bedrijventerreinen geen risico meer, fouilleergebieden verkleind

De Vlaardingse burgemeester Bert Wijbenga heeft de nieuwe veiligheidsrisicogebieden vastgesteld. Hierin zijn enkele opvallende wijzigingen te zien, al is nog steeds een groot deel van Vlaardingen veiligheidsrisicogebied. Ook opvallend: de gebieden zijn voor een half jaar vastgesteld, voorheen gebeurde dit per jaar.

foto: Twee
foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

dinsdag 02 juli 2024 15:55

In veiligheidsrisicogebieden mag de politie, na een bevel van de officier van justitie, mensen preventief fouilleren. Dit betekent dat mensen willekeurig worden uitgekozen, bijvoorbeeld iedere vijfde passant. Zij worden gecontroleerd op het bezit van wapens of verboden middelen.

Het gebied in Vlaardingen-Holy verandert niet. Sinds februari is Park Hooglede daar bijgevoegd, vanwege de explosies bij de woning van loodgieter Ron van Uffelen. Op de kaart is te zien dat het parkeerterrein van Sportcentrum Polderpoort ook bij het gebied hoort. Waarom dit is wil de gemeente niet zeggen. “Dat is op basis van het advies van de politie zo vastgesteld”, laat een woordvoerder weten.

Kleinere gebieden

De opvallendste wijzigingen zijn de bedrijventerreinen die geen veiligheidsrisicogebied meer zijn. In de Vergulde Hand (ten zuiden van de Westwijk) mag niet meer preventief worden gefouilleerd, net als in bedrijventerrein Groot Vettenoord (tussen het centrum en de Westwijk). In het tweede bedrijventerrein is sprake van veel ondermijning. Al blijkt volgens de gemeente dat er geen politiecijfers zijn die aantonen dat het gebied een risico is. “Over een half jaar zullen we het opnieuw bekijken”, aldus een woordvoerder.

Ook het veiligheidsrisicogebied van Ambacht is verkleind. Het gebied ten noorden van de Rotterdamseweg en ten westen van de Van Hogendorplaan is volgens de gemeente geen risico meer.

De gemeente Vlaardingen volgt de trend van Schiedam om de veiligheidsrisicogebieden twee keer per jaar vast te stellen in plaats van één keer per jaar. De gebieden in Schiedam zijn overigens beduidend kleiner.

veiligheidsrisicogebieden.png
De veiligheidsrisicogebieden van Vlaardingen. Rood = de huidige gebieden. Grijs = de gebieden die sinds het nieuwe besluit geen veiligheidsrisicogebieden meer zijn. Blauw = het veiligheidsrisicogebied in Park Hooglede. | Foto: gemeente Vlaardingen.