• sport en bewegen
  • Schiedam

Tafeltennisser Britt Eerland op valreep door naar laatste zestien Olympische Spelen

De Schiedamse Britt Eerland wint in een bloedstollende wedstrijd bij het enkelspel tafeltennis op de Olympische Spelen in Parijs. De nummer 74 op de wereldranglijst nam het op tegen de Tsjechische Hana Matelová, de mondiale nummer 76. De wedstrijd bleef spannend tot het einde. Het werd 4-3 voor de Schiedamse.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

maandag 29 juli 2024 21:37

De eerste set begint. De Tsjechische Hana Matelová mag serveren. Het begint goed voor Eerland. De eerste drie punten wint ze direct achter elkaar. Hierna slaat Matelová terug nadat de Nederlandse tafeltennisser de bal overslaat. Uiteindelijk loopt dit op tot een voorsprong van 9-5 op de Schiedamse.
Eerland geeft zich niet gewonnen en wint de eerste set na het benutten van haar derde matchpoint in de eerste set na een misser van Matelová (13-11).

Met een gebalde vuist en aangemoedigd door haar moeder op de tribune gaat ze de volgende set in. De tweede set komt Eerland al vroeg op achterstand. Eventjes lijkt ze zich nog terug te knokken, maar dit mocht niet meer baten en de set wordt afgesloten (8-11). In de volgende set heeft Eerland het moeilijk. Na het winnen van tien punten verliest zij de set uiteindelijk alsnog (10-12). Ook de derde ronde blijft het spannend tot het einde, maar gaat ook deze set naar de Tsjech (9-11).

Maar de drievoudig olympiër geeft zich niet gewonnen en wint de vijfde set (8-11). In een spannende beslissende zesde set moet Eerland winnen om nog kans te maken op de laatste zestien. Dit doet zij met een harde forehand. Het wordt (11-9). In de allesbepalende zevende en ook laatste set trekt Eerland de overwinning over de streep. Matelov slaat de bal over de tafel heen (11-9). Daarmee blijft Eerland’s droom op brons in leven.

De Schiedamse tafeltennisster won tijdens haar eerste optreden op 27 juli in Parijs overtuigend. Toen wist zij alle vier de gespeelde sets te winnen van Hana Goda. (11-9, 13-11, 11-6, 11-6)

Al Zwaaiend naar het publiek verlaat Eerland de zaal met een brede glimlach op haar gezicht. In de achtste finales neemt Eerland het op tegen de Chinese Chen Meng of de Zweedse Linda Bergström.