advertentie
  • politiek
  • Vlaardingen

‘Explosies moeten stoppen’: Vlaardingse fractie smeekt Tweede Kamer om hulp

“De onderwereld komt naar boven en de bovenwereld heeft geen grip meer.” Dat constateert de Vlaardingse ChristenUnie/SGP-fractie, die de noodklok luidt bij hun Tweede Kamerleden. De Vlaardingse raadsleden van de fractie willen dat de Tweede Kamer zich buigt over mogelijke oplossingen voor het criminele geweld.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 29 augustus 2024 10:55

Aanleiding voor de noodkreet richting de Tweede Kamer is de meest recente Vlaardingse explosie, in de nacht van zondag op maandag aan de 3e Industriestraat. “Wat is de grens voor criminaliteit? Hoe ver moet ons land op oorlogsgebied gaan lijken?”, schrijven ChristenUnie/SGP-raadsleden Erik van Pienbroek en Wouter de Reus.

De Vlaardingse fractie wil dat het parlement zich buigt over hoe explosies voorkomen kunnen worden. “Waarom gebeurt dit steeds weer opnieuw? Waarom kan dit niet tegengehouden worden? Moeten de inwoners dit normaal gaan vinden?”

Jongeren geronseld

Ook heeft ChristenUnie/SGP het over de jongeren die worden geronseld voor het plaatsen van een explosief. “Waarom zijn zij zo makkelijk te verleiden om deze criminele activiteiten te doen?”, vragen zij zich af. “De digitale wereld helpt hier geweldig bij! Hoe makkelijk wordt er een klus aangeboden op de diverse platforms? Hoe makkelijk is er een explosief, pistool of drugs te koop op een paar honderd meter afstand?” Er wordt opgeroepen om jongeren meer perspectief te geven en zo uit de criminaliteit te houden.

Van Pienbroek en De Reus hopen dat de Tweede Kamerfracties van ChristenUnie en SGP dit onderwerp aansnijden tijdens de begrotingsbehandeling en samen met het kabinet werken aan een oplossing. “Criminaliteit moet teruggedrongen worden, jongeren moeten perspectief hebben en bewoners moeten veilig kunnen wonen”, sluiten de Vlaardingse raadsleden af.

Burgemeester in Den Haag

Het is niet voor het eerst dat het onderwerp door de Vlaardingse politiek onder de aandacht wordt gebracht in Den Haag. In juni sprak burgemeester Bert Wijbenga in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. Hij vroeg daar onder andere om minder bureaucratie en meer informatie voor burgemeesters. “Ik kan beter de krant lezen dan afwachten wat ik op mijn bureau vind als het gaat om informatie over het doelwit”, zei hij toen.