advertentie
  • wonen
  • Schiedam

Van grimmige sfeer tot positieve reacties: bewoners praten mee over flexwoningen

De woningnood is hoog en daarom wil de gemeente Schiedam 92 flexwoningen bouwen. Op drie plekken in de stad zouden de woningen moeten komen: Woudhoek, Groenoord en West. Maar dat roept hevige weerstand op bij bewoners. Daarom ging de gemeente deze week in gesprek met de bewoners tijdens informatieavonden.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 13 september 2024 15:13

“Ik ben niet zo blij met de locatie”, zegt een van de aanwezigen over de 68 woningen in Woudhoek. “Ik woon daar vlakbij en weet wat er speelt. We hebben al overlast van jongeren en jeugdcriminaliteit. Ik maak mij vooral zorgen over de nieuwe bewoners die daar mogelijk in meegenomen kunnen worden.”

Twee was aanwezig bij alle inloopbijeenkomsten en daar blijkt dat de kwestie gevoelig ligt. Veel aanwezigen uiten hun onvrede. Bij de bijeenkomst in Woudhoek, de wijk waar de meeste woningen komen, wordt de sfeer zelfs grimmig. “Het besluit is al genomen. Er kan niets meer aan gedaan worden”, zegt een van de geïrriteerde bewoners.

Personeel van de gemeente probeert tevergeefs uit te leggen wat de plannen zijn en andere vragen van omwonenden te beantwoorden. “Als er veel overlast komt, gaat de politie dan meer handhaven?”, is een van de vragen. Ook zijn er vragen over de drukte op de Zoomweg en de gevaarlijke situatie die daardoor ontstaat. Verder speelt veiligheidsgevoel een grote rol. “Op Sportpark Willem Alexander fietsen sommige kinderen alleen naar huis.” Het roept zorgen op of kinderen vanaf het sportpark nog wel veilig naar huis kunnen.

Maandagavond was er een bijeenkomst in Groenoord. Daar ging de discussie er ook fel aan toe. Veel bewoners zitten niet te wachten op het groene uitzicht dat verloren gaat en vragen zich af waarom de gemeente hier niet eerder over geïnformeerd heeft. In juli sprak Twee al met bewoners van de Borodinlaan. Toen waren zij al niet heel enthousiast over de komst van de tijdelijke woningen. “Ik vind het vooral vreemd dat we het via de media hebben moeten vernemen”, zei een bewoner toen. Die geluiden waren afgelopen maandag, tijdens de inloopbijeenkomst, nog hetzelfde.

Woningzoekende

Schiedammers zijn niet alleen maar negatief. In delen van de drie wijken wordt er ook positief gereageerd. Zo ook door Jan de Bakker. Hij is zelf woningzoekende en tekent liever gisteren nog dan vandaag voor een van de twaalf woningen aan de Simon Rijnbendestraat in West. “Ik ben al twee jaar op zoek naar een woning”, vertelt Jan. “Voor veel mensen is het idee van thuiskomen een wens. Je bent gewoon heel erg op zoek naar iets dat echt van jezelf is.”

Voor of tegen de komst van deze woningen, die meningen verschillen dus. Wel is iedereen het erover eens dat de communicatie vanuit de gemeente beter had gemoeten. Op 1 oktober is er een commissievergadering. Dan mogen bewoners nog inspreken om hun mening te laten horen. Op 8 oktober, een week later, wordt er door de gemeenteraad een besluit genomen en wordt duidelijk of de 92 tijdelijke woningen er ook daadwerkelijk komen.