advertentie
  • Schiedam
  • wonen

Komst flexwoningen dreigt politieke discussie te worden: ‘Het is een gevoelige kwestie’

De gemeente Schiedam wil 92 zogenoemde flexwoningen plaatsen in de wijken Woudhoek, Groenoord en West. Veel omwonenden zijn het daar niet mee eens. Dat bleek bij de inloopbijeenkomsten die de gemeente in september organiseerde. Dinsdag is er een commissievergadering in de Schiedamse gemeenteraad waar bewoners kunnen inspreken. Twee blikt terug op het proces en vooruit op de komende vergadering.

Aan de Borodinlaan in Groenoord komen twaalf flexwoningen
Aan de Borodinlaan in Groenoord komen twaalf flexwoningen | Foto: Twee
Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

maandag 30 september 2024 15:40

Eind juli krijgen omwonenden een brief met daarin het bericht over de komst van de flexwoningen. In Groenoord is een locatie gevonden aan de Borodinlaan. Daar moeten twaalf huizen komen, net als in West in de Simon Rijnbendestraat. Aan de Zoomweg in Woudhoek komen de meeste woningen. Daar gaat het om 68 huizen.

In een brief die omwonenden ontvingen is te lezen dat volgens de gemeente de vraag naar woningen hoog is. “In Schiedam zijn, in de periode tot 2030, zo’n 6000 nieuwe woningen gepland. Het grootste deel daarvan zal achter pas over een aantal jaren beschikbaar zijn. Daarom grijpen we de mogelijkheid aan om een aantal tijdelijke huurwoningen aan het woningaanbod toe te voegen.” Op dat bericht kwamen direct ontelbaar veel reacties op sociale media en werd er een petitie opgezet.

Bewoners reageerden wisselend op de komst van de woningen. “Als er ruimte voor is, waarom dan niet?” Een ander gaf aan bang te zijn voor overlast. Op de bewonersbijeenkomsten, die begin september plaatsvonden werd pas duidelijk dat er vooral tegengeluiden waren op de plannen van de gemeente.

'Gevoelige kwestie’

“Ik ben niet zo blij met de locatie”, zei een van de aanwezigen over de 68 woningen die in Woudhoek gepland staan. “Ik woon daar vlakbij en weet wat er speelt. We hebben al veel overlast van jongeren en jeugdcriminaliteit. Ik maak mij vooral zorgen over de nieuwe bewoners die daar mogelijk in meegenomen worden.” Twee was aanwezig bij alle inloopbijeenkomsten en daar bleek dat de kwestie erg gevoelig ligt.

Een andere bewoner uit Woudhoek, die liever niet bij naam genoemd wil worden, deed eerder ook haar verhaal. De manier van communiceren vanuit de gemeente had volgens haar beter gekund. “Het gaat erg snel. Wij moesten via de media vernemen dat deze plannen er waren. We kregen het bericht in augustus. De bijeenkomsten waren gepland in september en in oktober wordt er al een knoop doorgehakt.”

Jan de Bakker is ook een van de aanwezigen op een van de inloopbijeenkomsten. Hij is zelf woningzoekende. “Ik ben al twee jaar op zoek naar een woning. Voor veel mensen is het idee van thuiskomen een wens. Je bent gewoon heel erg op zoek naar iets dat echt van jezelf is.”

Drukte

Komende dinsdag staat een commissievergadering gepland waarin de plaatsing van de flexwoningen aan bod komt. John Maris van Progressief Schiedam (PS) geeft aan blij te zijn met de plannen van de gemeente. “Er is een groot woningtekort in Schiedam en hiermee kunnen wij helpen.”

De verwachting is dat het druk wordt in het Stadskantoor. Vanuit Woudhoek worden bewoners, via Facebook, opgeroepen om naar het Stadserf te komen en hun stem laten horen.

Het plaatsen van de flexwoningen op de drie plekken kost de gemeente geld. Er is een bedrag van bijna een half miljoen mee gemoeid en komt voort uit subsidies die vanuit het Rijk komen. Daarbij moet de gemeenteraad nog een bedrag van 700.000 euro bijleggen. Deze kosten zijn nodig om het terrein bouwrijp te maken. Daarbij laat Maris vallen dat als het terrein dan toch al bouwrijp is en de flexwoningen weer verdwijnen dat de gekozen terreinen ook gebruikt kunnen worden voor permanente bouw.

‘Dingen zijn misgegaan’

Raadslid Jeroen Trouborst van Alles Voor Schiedam heeft een hele andere kijk op de situatie en geeft aan nog niet zeker te zijn of de partij voor of tegen stemt. “Op zich zijn we niet tegen flexwoningen. Wij zien daarin wel een oplossing, maar als je dat wil doen zal je naar dingen moeten kijken zoals de locatie en wie er komt te wonen. Daarbij is de communicatie naar de buurt toe ook belangrijk. Die dingen zijn misgegaan.”

Trouborst laat weten dat de partij graag ziet dat de woningen naar Schiedammers gaan die al langer op de lijst staan voor een woning. “Je zorgt er dan voor dat mensen met binding met de wijk of de stad daar komen te wonen en dat voorkomt overlast.”