advertentie
  • politiek
  • kunst en cultuur
  • Schiedam

Politici verdeeld over nieuwe ingang theater: ‘Niet te verdedigen naar Schiedammers’

Het Theater aan de Schie wil een nieuwe ingang die beter zichtbaar is vanaf de Broersvest in Schiedam. De politieke partijen in Schiedam zijn verdeeld over de financiering van de nieuwe ingang en het mooier maken van de ‘stadsentree van Schiedam’, dat blijkt tijdens de commissievergadering in de Schiedamse gemeenteraad van 1 oktober.

De plek waar de nieuwe ingang voor het theater moet komen.
De plek waar de nieuwe ingang voor het theater moet komen. | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

donderdag 03 oktober 2024 19:40

De gemeente heeft geschat dat de kosten voor een nieuwe ingang rond de 4,3 miljoen euro liggen. Dit bedrag zou voor het theater zorgen van een huurstijging van 150 procent per jaar. De gemeente vond dat bedrag te hoog en zette een streep door het project. Maar het Theater aan de Schie was het hier niet mee eens en stuurde een statement de wereld in. Ze benoemen de noodzaak van een nieuwe ingang en zeggen dat het project geen 4,3 miljoen euro hoeft te kosten. 

‘Goedkopere variant’

De oorspronkelijke architect van het Stadserf, Hans Ruijsenaars, heeft in 2019 al schetsen gemaakt voor de nieuwe ingang van het theater. Hij liet eerder aan Twee weten dat de 4,3 miljoen euro volgens hem ook buiten proporties is: “Het uitrekenen van het bedrag door de gemeente is niet met mij gedaan. Mijn kostendeskundige komt uit op een bedrag tussen de 2 en 3 miljoen euro.”

Een gedeelte van de commissieleden zet ook vraagtekens bij de berekening van de gemeente en vinden dat een nieuwe ingang wel degelijk mogelijk is. “Hoe accuraat is de berekening. Is er geen goedkopere variant”, vraagt fractievoorzitter John Maris van Progressief Schiedam zich af. Hij stelt daarbij ook de vraag of de afschrijvingstermijn niet langer opgerekt kan worden dan vijftien jaar. Volgens Ruijsenaars zorgt een langere afschrijvingstermijn ervoor dat de jaarlijkse kosten voor het theater dalen. 

‘Niet te verdedigen naar de Schiedammer’

Andere politici zijn kritisch. Zij vragen zich af of dit wel het juiste moment is om een groot bedrag uit te geven aan een nieuwe ingang van het theater. “De gemeente verkeert in een complexe financiële situatie. We moeten geen geld uitgeven dat wij niet hebben”, stelt Karin Bresjer van de VVD. “Het is op dit moment niet te verdedigen naar de Schiedammers”, voegt Maarten Reuderink van de OuderenPartij Schiedam toe. De zorgen gaan over het financiële ravijnjaar dat Schiedam in 2025 tegemoet gaat. In 2025 zal dit om een tekort van veertien miljoen euro gaan.

Hoewel er verdeeldheid is over de financiën zijn de meeste partijen het er wel over eens dat er iets mis is gegaan in de communicatie tussen de gemeente en het theater. “Ik heb een oproep aan het college. Ga serieus in gesprek met elkaar als gelijkwaardige partners”, pleit fractievoorzitter John van Sliedregt van D66. “Jammer dat het theater niet betrokken is. Maak deze week nog een afspraak met de directie van het theater”, vindt Yusuf Tuncer van het CDA. 

‘Schets en berekening op bierviltje’

De commissieleden die voor de nieuwe ingang zijn hopen dat de gesprekken tussen het theater en de gemeente iets opleveren. “Binnen een maand of twee wil ik graag dat wij als raad een plan voorgelegd krijgen. Een plan voor de nieuwe entree van de stad en niet een schetsje en een berekening op een bierviltje”, zegt Menno Siljee van GroenLinks.

“We begrijpen de wens van het theater. We willen uiteraard op zeer korte termijn met het theater in gesprek. De relatie is gewoon goed en niet verstoord”, legt wethouder Anouschka Biekman uit. Volgens de wethouder is het theater vanaf het begin opdrachtgever geweest van het schetsontwerp. Verder wil de wethouder niet ingaan op in hoeverre het theater is meegenomen. Wel geeft zij aan uiterlijk volgende week met het theater in gesprek te gaan.