advertentie
  • politiek
  • Schiedam
  • wonen

Gemeenteraad stemt in met flexwoningen in drie Schiedamse wijken

De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om 92 flexwoningen te bouwen in Schiedam. Het gaat om locaties aan de Zoomweg in Woudhoek, Borodinlaan in Groenoord en de Simon Rijnbendestraat in West. Er werd door 22 gemeenteraadsleden voor en 13 raadsleden tegen gestemd. Het leidt tot boosheid bij meerdere gemeenteraadsleden. “Dit is minachting van de raad.” 

De Schiedamse gemeenteraad.
De Schiedamse gemeenteraad. | Foto: Twee
Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

woensdag 09 oktober 2024 00:40

“Het is al beklonken”, vertelden omwonenden in aanloop naar de gemeenteraad van 8 oktober. Ze zijn teleurgesteld dat het plan door wordt gevoerd zonder dat alle informatie beschikbaar is die zij graag wilden weten vanuit de gemeente. Tijdens deze vergadering zat de publieke tribune vol met bewoners uit de drie buurten. 

Tijdens de commissievergadering in de Schiedamse gemeenteraad op 1 oktober werd er ook al gesproken over de flexwoningen. Vijf mensen spraken in tijdens de vergadering. Van bewoners, naar jeugd, tot aan de directeur van woningcorporatie Woonplus toe. 

“Het is een beetje onfatsoenlijk om woningen toe te voegen op plekken waar al problemen zijn”, vertelt gemeenteraadslid Jeroen Trouborst voor Alles voor Schiedam (AvS). Menno Siljee voor GroenLinks vraagt zich af waarom de gemeenteraad geen inzicht krijgt in de afweging van de wethouder waarom er voor de drie plekken is gekozen. “Ik wil dat de bewoners de duidelijkheid krijgen dat er iets te kiezen viel.” 

Geld voor ouderen en mindervaliden

Naast de zorgen over veiligheid in de buurt en de keuze voor de plekken in Noord, Groenoord en West ging het gesprek ook over de financiering van de Flexwoningen. Het project wordt door de gemeente betaald vanuit een pot waar in een eerder voorstel is afgesproken dat deze gelden zouden worden besteed aan nieuwe woonvormen voor ouderen en mindervaliden. Volgens onder andere het CDA, GroenLinks en AVS wordt dit geld nu niet goed gebruikt. 

De voltallige gemeenteraad is het ermee eens dat er een groot woningtekort is en dat er woningen moeten worden gebouwd. “Het lukt lang niet altijd het belang van iedere individuele Schiedammer te dienen. De vele Schiedamse starters die een huis zoeken weegt voor ons ook zwaar”, aldus Koen van Baekel voor D66. Seyda Dokgöz voor Denk zegt erover dat haar partij voor zal stemmen, maar dat zij wel hoopt dat bewoners in Schiedam West worden gecompenseerd voor het verlies van groen. Daarbij wil Wijnand de Leeuw van de PvdA omwonenden geruststellen dat er binnen het project wordt samengewerkt met Woonplus: “Een nette sociale verhuurder en geen onvindbare huisjesmelker.” 

GTST-commissie 

De wethouder van Bouwen en Wonen, Antoinette Laan, zegt de zorgen van de raadsleden en bewoners te horen. Ze zegt toe dat ook ouderen en mindervaliden kans maken op een van de flexwoningen. Volgens de wethouder is het een goed idee om een beheercommissie op te richten op de plaatsen waar de flexwoningen komen. “Het moet niet alleen over veiligheid en negativiteit gaan. Wij hebben in mijn wijk een Goede Tijden Slechte Tijden commissie. Zo’n beheercommissie zou er hier ook op deze manier uit kunnen zien. Juist ook over mogelijkheden te spreken met nieuwkomers. Dan kan je het hebben over het samenleven in de wijk”, eindigt de wethouder haar betoog

.IMG_1962.JPG

Foto: Twee - Omwonenden van de locaties van de flexwoningen verlaten de vergadering nadat het besluit is genomen.